Prigovori neizabranih sudija razmatraće se od marta

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 30.Dec.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prigovori neizabranih sudija razmatraće se od marta

BEOGRAD - Razmatranje prigovora na odluke o izboru sudija i tužilaca počeće sredinom marta iduće godine posle formiranja stalnog sastava Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) koji će od Ustavnog suda preuzeti razmatranje žalbi neizabranih nosilaca pravosudnih funkcija, najavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Ukazujući da će shodno Izmenama zakona o VSS i DVT žalbe Ustavnom sudu neizabranih sudija i tužilaca pred VSS i DVT biti tretirane kao prigovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na odluke iz decembra prošle godine, ministarka je izrazila očekivanje da će posao preispitivanja odluka biti završen za nekoliko meseci.

Istakla je da će na odluku, koju će povodom prigovora doneti VSS i DVT, nezadovoljne stranke imati pravo da ulože žalbu Ustavnom sudu Srbije.

- Pomenutim izmenama zakona takođe je predviđeno da se stalni sastavi VSS i DVT formiraju u roku od 60 dana od usvajanja u parlamentu, što se očekuje do kraja februara - rekla je Malović.

Ona je ukazala da će radnu verziju pravilnika o kriterijumima i merilima za izbor članova stalnog sastava VSS i DVT izraditi sadašnji sastavi tih organa, kao i da će u tom poslu učestvovati predstavnici Ministarstva pravde i Evropske komisije (EK), dok će konačno mišljenje o njemu dati Venecijanska komisija.

Nakon formiranja stalnih sastava VSS i DVT pristupiće se preispitivanju odluka, navela je Malović i istakla da je kao član oba tela potpuno sigurna u donete odluke i da nema problem da ih jednom preispita neki drugi organ ili drugi članovi.

- Sigurna sam da su i ostali članovi VSS, s obzirom da su sudije, navikli da se o njihovim odlukama odlučuje po žalbama i nemaju problem sa preispitivanjem odluka - naglasila je Malović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.