Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o petom parku

Beograd -- Već tri godine na opštini Zvezdara traje prava drama o sudbini tzv. petog parka.

Ova zelena gradska površina je predviđena za uništenje, a na tom mestu bi se izgradio poslovno-stambeni objekat. Drveće je posečeno još prošle godine, ali građani ne dozvoljavaju da se nastave radovi. Oni su pokrenuli veliku akciju kako bi park bio obnovljen.

Peti park je mala zelena površina sa svih strana okružena višespratnim zgradama. Za stanare tog dela Zvezdare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo je to jedino zeleno mesto, a za decu jedino igralište. Od 2003. godine traju pokušaji da se park razori, kako bi bio sagrađen još jedan objekat. Građani su u više navrata zaustavljali radove, ali stabla u parku su ipak posečena. Slobodan Dopuđa, iz udruženja građana kaže da nadležne službe nemaju potrebne dozvole za uništenje parka. "Gradska vlada nije učinila ništa po pitanju 5. parka. Ona je imala nadležnost da preispita taj regulacioni plan, kojim je predviđeno da se devastira i park i igralište. Biće ugrožene i druge zelene površine u delu grada koji je poznat kao Lipov Lad", objašnjava Dopuđa.

Opština Zvezdara nije nadležna za sudbinu petog parka. Oni su zadovoljni time što građani samostalno sprovode svoje inicijative u oblasti urbanizma. Ali, predsednik opštine Milan Popović kaže da je plan za izgradnju poslovnog prostora mogao da bude stopiran na samom početku. "Oni nisu reagovali na vreme. Oglušili su se na poziv na javni uvid. Da su gledali taj regulacioni plan, videli bi da je tu planirana izgradnja monstruoznog objekta od 6500 mkv. I to u zoni guste naseljenosti. U zoni bez zelenila, u zoni u kojoj će se seći drveće. To već i vrapci znaju, jedino ne čuju oni urbanisti", kaže Popović.

Predsednik opštine smatra da će se park teško spasti, ali da stanovnici moraju stalno da vode računa o planovima za urbanizaciju, kako do ovakvih poteškoća ne bi dolazilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.