Priča o doktoru i dečaku koja je potresla Kraljevo

Izvor: Politika, 19.Sep.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o doktoru i dečaku koja je potresla Kraljevo

Kad anesteziolog postane ginekolog i heroj

Kraljevo – Jedna neizbežna smrt produžila je drugi život. Tome je ponajviše doprinela pravilna odluka lekara koji je, iako nije bio ginekolog, porodio pacijentkinju vođen svojom odlukom „spasavajmo dete, majci ionako nema života“. Postupiti tako nije bilo lako, ali jedan nedavni i neobični susret i stisak ruke još jednom je dao doktoru za pravo. Desilo se to pre tri dana, u kraljevačkoj bolnici kada su se, zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dr Maji Bašić, predsedniku ovdašnjeg Društva za borbu protiv raka, susreli dr Dragoljub Pejović i sedamnaestogodišnji dečak Dragan Jovanović. Pratili smo taj dirljiv momenat i slušali podsećanja na dan kada je, kako dr Maja Bašić reče, „život, ipak, pobedio“.

A, priča počinje još leta 1998.godine, kada je tridesettrogodišnja Milica Jovanović, majka dve devojčice, treći put bila trudna ali je u petom mesecu trudnoće osetila slabost u nogama. Radila je u kraljevačkoj bolnici, na odeljenju ginekologije kao higijeničarka. Odmah se obratila lekaru, kraljevačkom ginekologu dr Dragoljubu Jovanoviću. On je ocenio da je beba zdrava i trudnoća dobra, ali da Milica nije  i zato dobija uput za beogradski Urgentni centar. Tamo se dijagnostikuje poodmakla zloćudna bolest na mozgu, pa je smeštaju na odeljenje neurohirurgije, dok o njenoj trudnoći brinu ginekolozi bolnice u Ulici Narodnog fronta.

O njenoj teškoj bolesti znaju samo ona i suprug Voja, ne govore kćerkama čak ni najbližim rođacima. Tako briga nadvladava radost eventualnog dolaska na svet trećeg deteta...

– Nisam, da budem iskren, mogao da mislim o tom porođaju već samo o njenom lečenju iako je ona stalno ponavljala da joj je najvažnije dete i njegovo zdravlje. Tako je to, majka je majka – kaže nam Voja Jovanović.

No, dečak je hteo da se rodi i malo čak požurio. Stoga se, u noći, 8. novembra 1998.godine, na odeljenju neurohirurgije Urgentnog centra dešava drama. Dežurni anesteziolog dr Dragoljub Pejović uviđa da je Milica pred porođajem, uvodi je u operacionu salu, poziva ginekologa da porođaj završi carskim rezom rekavši „da spasemo dete, majci ionako nema života, a voleo bih da u pogledu majke grešim“.

– Koleginica je krenula, ali je dečak je bio brži i počinje porođaj koji, nemajući izbora, obavlja anesteziolog dr Pejović.

– Još pamtim, bio je to težak, karlični porođaj, zbog toga je u nezgodnom položaju bila pupčana vrpca i došlo je do kratkotrajnog gušenja deteta, pa sam morao da ga oživljavam. No, dok su kolege ginekolozi stigli on je već zaplakao i prodisao, a posle je oko mesec dana proveo u inkubatoru. Zato sam se često interesovao, posebno za njegovo mentalno zdravlje, a sada i vidim kakav je to momak – objašnjava dr Pejović.

Nažalost, posle nekoliko dana, 23. novembra, njegova majka je preminula, ali je bila svesna da je donela na svet živo muško dete.

– Poželela je da mu damo ime doktora i mi smo posle doznali da se on ne zove Dragan nego Dragoljub. Dobro, ipak, smatramo da smo joj želju ispunili, a bila bi srećna i zbog ovog, današnjeg susreta – dodaje dečakov otac Voja.

A, susret doktora i dečaka, posle 17 godina protekao je baš u srdačnoj atmosferi, povremeno i emotivnoj...

– Sve do desete godine nisam se baš zanimao kako sam to na neobičan način došao na svet, ali kako odrastam to me je više interesovalo i baš sam srećan zbog ovog susreta sa doktorom Pejovićem i što mogu da mu kažem da sam dobro. Sportista sam, idem u elektrosaobraćajnu školu,i, ako bude finansijskih uslova, želim na fakultet. Angažovan sam kao volonter u organizaciji za borbu protiv raka, imam devojku Mariju... – kaže uz smešak dečak Dragan Jovanović.

Pošto živi u porodičnoj kući u naselju Ribnici kod Kraljeva, sa ocem, koji je nedavno ostao bez posla, i dve sestre, dakle uz minimalne prihode, biće mu to velika prepreka do indeksa i studiranja. Ali, dr Maja Bašić, predsednica kraljevačkog društva za borbu protiv raka „Kraljica Jelena Anžujska“ najavila je angažovanje ove organizacije kako bi se za Dragana obezbedila bar minimalna stipendija.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.