Prevrnula se cisterna, nafta otekla u jezero

Izvor: Politika, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevrnula se cisterna, nafta otekla u jezero

Užice – Tone evro-dizela izlile su se prekjuče u potok Konjska reka, pritoku Radoinjskog jezera, nedaleko od Nove Varoši. Na jednoj krivini kod Tavnika prevrnula se cisterna firme "Evrokop kompani" iz Raške, sa 31.000 litara ovog derivata nafte, koja se prosula po putu i delom u potok. Voda iz Radoinjskog jezera se koristi i za vodosnabdevanje građana Priboja.

Prevrtanje cisterne (kamiona sa prikolicom), koju je vozio Vladica Simonović, dogodilo se u nedelju, usled, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako je uviđajem ustanovio istražni sudija novovaroškog suda Sabahudin Tahirović, neprilagođene brzine. Simonović je transportovao evro-dizel iz Crne Gore ka Čačku. Pri prevrtanju vozač je zadobio lakše ozlede, a izvesna količina od ukupno 31.000 litara evro-dizela prosula se na put i u obližnji potok, nazvan Konjska (ili Negbinska) reka, koji se tri-četiri kilometra odatle uliva u Radoinjsko jezero.

Zbog mogućeg ekološkog incidenta i ugroženosti vodosistema Priboja, juče su na terenu u punoj pripravnosti bili inspekcijski organi. Kako nam je ispričao republički ekološki inspektor Dušan Cvijović, odmah posle udesa meštani ovog kraja su samoinicijativno uspeli da iz toka Negbinske reke zahvate oko dve tone prosutog evro-dizela.

– Išao sam vodotokom tog potoka, na rastojanju kilometar-dva od udesa. Ima vidljivih tragova evro-dizela, oseća se jak miris nafte. Naložio sam rešenjem vlasniku firme "Evrokop kompani", čija je cisterna prevrnuta, da počne sanaciju terena, a takođe sam obavestio sanitarnu i vodoprivrednu inspekciju da preduzmu potrebne mere i zaštite sistem za vodosnabdevanje građana Priboja – izjavio je za "Politiku" Cvijović.

Po rečima republičke sanitarne inspektorke dr Snežane Tadić, Zavod za javno zdravlje u Užicu uzeo je uzorke vode iz Radoinjskog jezera i iz pribojskog vodosistema, a rezultati analize će uskoro biti poznati.

– Za sada, ne vide se nikakve naftne mrlje po jezeru, akumulacija se redovno osmatra i vlada puna pripravnost kad je reč o preduzimanju potrebnih mera. Ljudi iz pribojskog JKP su brzo reagovali, pa su postavili džakove s piljevinom u Konjskoj reci na dva mesta pred njeno ulivanje u Radoinjsko jezero. Još se ne zna tačno koliko se evro-dizela izlilo u potok. Za sada, građani Priboja vodu sa gradskog vodovoda i dalje normalno koriste. Bude li se šta promenilo, odmah će se reagovati – objasnila nam je Snežana Tadić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.