Izvor: B92, 31.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevremeno vraćanje duga

Beograd -- Penzionerima će u oktobru biti vraćena peta rata javnog duga, umesto kako je planirano u 2008.

To je danas najavio ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i dodao da bi od Nove godine penzije bi trebalo da se povećaju za oko 10 odsto. Milion i po penzionera može da se nada malom rastu penzija već 1. oktobra jer će doći do redovnog usklađivanja penzija sa zaradama. Ministar je najavio i da će javni dug penzionerima iz Fonda zaposlenih umesto u 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godini biti isplaćen ove godine.

"To praktično znači da ce 3.400 dinara biti povećanje penzije. Mi verujemo da već u oktorbu mesecu možemo da imamo to vraćanje duga", kaže Ljajić.

Ministar je najavio i da će u januaru biti isplaćen i dug poljoprivrednim penzionerima u proseku po 23.000 dinara.

Zbog rasta cena i troškova života, predsednik Srbije i ekonomski ministri razmatraju mogućnosti da se interventnim merama pomogne najugroženijim građanima.

Jednokratnu pomoć trebalo bi da dobiju porodice koje primaju materijalnu pomoć i dečji dodatak, kao i 400.000 penzionera koji mesečno prime manje od 8.000 dinara.

Sada se samo traži način da pomoć stigne tamo gde je najpotrebnija, kaže Ljajić:

"Evo za dva dana smo ustanovili da među ovih 400.000 penzionera 30.000 prima tuđu negu i pomoć. Sada ispitujemo koliki je broj onih koji imaju inostranu penziju ili neki drugi oblik primanja da se ne dogodi da dajemo pomoć nekome ko ima možda i hiljadu evra primanja"

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku izdvojilo je oko 50 miliona dinara za projekat Fondacije Divac za kupovinu napuštenih kuća u selima u koje bi se uselile izbeglice koje žive u kolektivnim centrima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.