Previranja u Islamskoj zajednici

Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previranja u Islamskoj zajednici

Hamdija Jusufspahić (arhiva, Beta)

Beograd, Novi Pazar -- Islamska zajednica Srbije formirala sopstvenu upravu i time se odvojila od centra u Sarajevu, u Sandžaku tu odluku ne prihvataju

Članovi Sabora Islamske zajednice Srbije imenovali su beogradskog muftiju Hamdiju Jusufspahića za vršioca dužnosti reisul-uleme Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Time je praktično proglašena njena organizaciona nezavisnost od Sarajeva. U saopštenju se navodi da je ta odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneta na inicijativu muslimana iz Sandžaka. Međutim, predstavnici sandžačkog muftije to smatraju nelegitimnim.

Takva odluka je najavljena početkom godine, kada je doneta odluka o osnivanje Rijaseta.

Islamska zajednica Srbije, sa sedištem u Beogradu, nema organizacionih veza sa ostalim zajednicama u Srbiji, niti u Bosni i Hercegovini.

Rijaset u Sarajevu je u vreme bivše SFRJ bio najviši organ upravljanja Islamske zajednice. Sa njim su i danas organizaciono povezani Mešihat u Sandžaku, kao i Islamska zajednica Preševske doline, koja pripada Mešihatu u Prištini.

Zamenik sandžačkog muftije Mevlud Dudić ocenio je ranije najavu o formiranju Rijaseta "neozbiljnom i nelegalnom". Prema njegovim rečima, osnivanje Rijaseta u Srbiji jeste samo inicijativa usvojena na jednom neformalnom skupu u Beogradu.

Međutim, Islamska zajednica Srbije saopštila je danas da sve odluke sa današnje sednice stupaju na snagu u trenutku donošenja. Odlučeno je i da ingerencije Vrhovnog sabora Islamske zajednice privremeno preuzme postojeći Sabor Islamske zajednice Srbije.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Vrhovnog sabora Miralem Hodžić, navodi se i da će biti raspisani izbori na svim nivoima za predstavnička tela i organe Islamske zajednice Srbije u skladu sa ustavom te zajednice.

Doneta je odluka da se potvrde mandati dosadašnjih članova Sabora sa područja Mešihata srbijanskog i potvrđeno područje tog mešihata u okviru Rijaseta iz Srbije.

Razgovori o objedinjavanju Islamske zajednice Srbije počeli su prošle godine i tada su se imam beogradski Muhamed Jusufspahić i sandžački muftija Muamer Zukorlić saglasili da jedinstvena Islamska zajednica u Srbiji nema alternativu, a da će se "izvesne razlike u stavovima otkloniti u budućim razgovorima".

Krajem 2006. Mešihat Islamske zajednice Srbije ocenio je da u objedinjavanju mogu učestvovati samo mešihati registrovani pri Ministarstvu vera Srbije i koji time "legalno predstavljaju muslimane".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.