Preventivana dežurstva na terenu

Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivana dežurstva na terenu

BEOGRAD – Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije i nadležne lokalne službe i danas neprekidno prate stanje na terenu, jer je prognozirano da će se vodostaji na Južnoj i Zapadnoj Moravi kretati oko granice redovne odbrane od poplava.

Pomoćnik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Bojan Tomić je rekao Tanjugu da je trenutna situacija na teritoriji cele Srbije stabilna i da nema većih izlivanja ni ugroženih domaćinstva.

Tomić je naveo i da će se nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pripravnosti zadržati tokom dana i noći i da će pratiti situacija na terenu, dokle god to bude bilo potrebno.

„Kako se trenutno razvija situacija pretpostavljamo da ne bi trebalo da doje do većih problema”, rekao je on podsetivši da je tokom dana u nebranjenom delu došlo do manjeg izlivanja Zapadne Morave kod Kaljeva.

Prema njegovim rečima, proradio je i određeni broj klizišta a kod Bogutovca jedna traka puta je neprohodna za saobraćaj.

MUP je prethodno saopštio i da se u Prokuplju, Žitorađi i selu Samarinovac izlila voda iz kanala, koji su slabo propusni, i poplavila dva ekonomska dvorišta, ali da domaćinstava nisu ugrožena,

Navodi se i da je Beli Timok kod Zaječara za sat i po porastao za deset centimetara, da je Crni Timok porastao šest centimetara i da su „ispod granice redovne odbrane od poplava”.

MUP je naveo da „trenutno nema padavina” i podseća da je Republički hidrometeorloški zavod najavio da će se na Južnoj i Zapadnoj Moravi, sa pritokama, vodostaji narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

Na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će sutra „dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava”.

Marić: Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

BEOGRAD – Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Marić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se ne najavljuje velika količina kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je ocenio da poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.

Marić je istakao da „cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode”, da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća, „gde je voda plavila kuće”.

On je upozorio da su „praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave, a sa druge strane imate Južnu i Zapadnu Moravu”.

Marić je najavio da se očekuje mnogo kišinih dana u aprilu, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem „Srbijavode” i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je istakao da se tokom svih 24 sata obavlja monitoring, zajedno sa lokalnom samoupravom, da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.

On je poručio da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je dodao da očekuje da izmena zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

Tanjug

objavljeno: 06.04.2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

Izvor: Mondo, 06.Apr.2015

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode..Foto: screenshot/ You Tube..On je rekao da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti...Marić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.