Preventiva i rak grlića materice

Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventiva i rak grlića materice

Bolest sporo napreduje. Brzo i jednostavno može biti dijagnostifikovana. Ipak, rak grlića materice drugi je najčešći oblik raka u Evropi. Još tragičnije je to što se od svih oblika maligniteta najjednostavnije može sprečiti.



Srbija je prva u Evropi po broju umrlih i obolelih žena od raka grlića materice - svakoga dana umre jedna, a obole četiri žene, iako je bolest potpuno izlečiva.

Godišnje se otkrije oko 1.400 novih slučajeva. Trećina obolelih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena umre, a takav ishod može se izbeći ranim otkrivanjem bolesti. Neznanje, tačnije neobaveštenost utiče na odluku o redovnim pregledima. Međutim, kod velikog broja žena još uvek postoji strah od testiranja. Iako je potrebno od pet do 15 godina da tumor postane zloćudan, samo trećina žena bolest otkrije na vreme, a tek petina ide na redovne preglede.

Da bi se bolest otkrila što pre, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje bolesti u okviru koga će žene na kućne adrese dobijati pozive na besplatne preventivne preglede. Smisao nacionalnog skrininga jeste da se u domovima zdravlja pregleda što više žena koje su u rizičnom dobu od 25 do 69 godina.

- Organizovani skrining podrazumeva ciljano pozivanje svih žena. Mi znamo da se od pozvanih neće 100 odsto žena odazvati, ali je ideja u tome da žena dođe na pregled, da to bude makar jednom u tri godine, makar jednom u životu, jer kad bismo pregledali svaku ženu, smanjili bismo broj slučajeva raka grlića materice za polovinu - kaže Snežana Pantić-Aksentijević iz Ministarstva zdravlja.

Iako u Srbiji ima domova zdravlja koji nemaju čak ni mikroskope ni računare a 30 odsto ni citologe, u ministarstvu veruju da će ovaj program dati očekivane rezultate jer većina domova zdravlja ima kolposkope i obučene stručnjake koje očekuju i dodatne edukacije.

- Najpouzdaniji dijagnostički metod za praćenje promena na grliću materice jeste Papa test i kolposkopija. Nažalost, nepristupačnost informacijama uslovljava i da se mnoge žene nikada nisu ni pregledale niti su uradile taj test - objašnjava dr Pantić-Aksentijević.

Doktorka upozorava da bi i mlađe žene trebalo da se obrazuju o načinima prevencije i lečenja te bolesti, jer je zbog pomeranja granice stupanja mladih u seksualne odnose pomerena i granica pojavljivanja bolesti.

- Dakle, svaka žena treba da dobije poziv na kućnu adresu sa propagandnim materijalom koji će usvojiti i jednom za uvek zapamtiti - da je rak grlića materice bolest koja se lako otkriva i leči, ali ako se otkrije na vreme - dodaje Snežana Pantić-Aksentijević.

Uzrok nastanka raka

- Infekcija humanim papiloma virusom,

- Rano stupanje u polne odnose, broj seksualnih partnera,

- Pušenje

- Neadekvatna ishrana (nedovoljno povrća i voća, suviše životinjskih masti)

- Postojanje raka grlića materice u familiji.

Rani znaci bolesti

U ranom stadijumu rak grlića materice najčešće je bez simptoma. Kada se jave simptomi, uglavnom je reč o već uznapredovaloj bolesti. Najčešći simptomi rane faze bolesti su krvarenje van redovne menstruacije:

- Sukrvičast, vodenast iscedak,

- Obilno krvarenje,

- Oskudno, tačkasto krvarenje,

- Krvarenje u toku i nakon polnog odnosa, između dve menstruacije ili u periodu menopauze,

- Vaginalni icsedak promenjenog kvaliteta,

- Bol (najčešće u krstima ili nozi).

Danas objavljujemo šesti deo „Atlasa” Reproduktivni sistem do detalja

Zbog ogromnog interesovanja čitalaca i stručne javnosti, redakcija „Blica” odlučila je da ponovo krene sa objavljivanjem „Atlasa ljudskog tela”. Deset dana zaredom objavljivaćemo po jednu grafiku sa najzanimljivijim detaljima o jednom delu našeg organizma. Kada skupite svih deset, moći ćete da sklopite poster ljudskog tela u prirodnoj veličini.

Na našem putovanju kroz ljudski organizam došli smo i do najškakljivijeg dela - reproduktivnog sistema. Da li ste znali da se devojčice rađaju sa milion nezrelih jajnih ćelija, ali da se većina njih izgubi još tokom detinjstva. Ostaje ih samo nekoliko stotina koje će kasnije sazreti. Možete li da verujete da je jajna ćelija 175.000 puta teža od spermatozoida, koji je najmanja ćelija u organizmu.

Ovo su samo neke od zanimljivosti koje možete naći na današnjoj poklon grafici. Ostale su još četiri grafike do kraja našeg velikog projekta. Kada skupite svih deset, bićete u prilici da sklopite poster ljudskog tela u prirodnoj veličini.

Kako bi objasnili sve fenomene čovečjeg organizma, desetorica najpoznatijih svetskih dizajnera dobila su zadatak da svaki svojom specijalnom tehnikom na popularan i jasan način predstave sve sisteme organa, kao i najzanimljivije podatke o bolestima i načinima prevencije. Paralelno sa objavljivanjem grafika, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i „Velefarmom” objavljujemo seriju „Zdravlje nacije: Kako sprečiti bolesti”. Na ovim stranicama najistaknutiji stručnjaci iz sveta medicine savetovaće vas kako da se lečite, ali pre svega kako da prevencijom sprečite da do bolesti uopšte dođe. Čitaćete o najnovijim dostignućima iz nauke, moći ćete da testirate svoje znanje i saznate koje vam signale šalje telo.

Test: Koliko ste zainteresovani za seksualne odnose?

1. Normalno je da parovi vode ljubav nekoliko puta nedeljno

2. Dešava se da parovi koji se vole i koji su veoma bliski retko vode ljubav

3. Najbolji način da navedete ženu da poželi seks jeste da joj milujete grudi ili genitalije

4. Zbog verovanja da moraju da dožive orgazam, neke žene ne žele seks

1. NETAČNO: Nemoguće je reći šta se smatra „normalnim” kada je reč o učestalosti seksualnih odnosa zbog toga što postoje ogromne razlike između parova. Prosek bi bio jednom do dva puta sedmično. Manje od 10 odsto parova vodi ljubav skoro svakog dana, dok 25 odsto to radi ređe od jednom nedeljno. Pored toga, učestalost vođenja ljubavi zavisi i od toga šta se u određenom trenutku dešava u životu dvoje ljudi. Ukoliko ste vi i vaš partner zadovoljni time koliko često vodite ljubav, ne treba da brinete.

2. TAČNO: Postoji mnogo opravdanih razloga zašto neki parovi retko vode ljubav. Neki ljudi imaju dobar i zdrav partnerski odnos u kome seks za oboje ima drugorazredni značaj, dok bi drugi voleli više seksa, ali zbog svakodnevnih obaveza i stresnog načina života nisu za to sposobni. Parovi previše zaokupljeni poslom, brigom za decu, zdravstvenim ili finansijskim problemima nemaju dovoljno vremena niti snage za češće vođenje ljubavi.

3. NETAČNO: To možda važi za ženu koja je već opuštena i razmenjuje nežnosti sa partnerom, ali za ženu koja je zaokupljena nečim drugim, dodirivanje grudi ili genitalija može izazvati nezadovoljstvo ili razdražljivost. Žena koja je umorna ili opterećena brigama pre će povoljno reagovati na nežne zagrljaje, milovanje lica ili masažu tela, čak i tiho ćaskanje, pa tek onda na direktan seksualni dodir.

4. TAČNO: Mnogim ženama seks ne predstavlja zadovoljstvo ako moraju mnogo da se muče da bi doživele orgazam, pa često odbijaju da vode ljubav ako misle da ne mogu da ga postignu. Žene se veoma razlikuju po sposobnosti da dožive orgazam. Neke doživljavaju vrhunac samo povremeno čak i pod idealnim okolnostima, dok mnoge druge kojima to nije problem ne mogu da se uzbude kad su umorne ili zabrinute. Štaviše, za mnoge žene seks se ne svodi samo na orgazam, za njih je vođenje ljubavi i bliskost, i sigurnost, i uteha; seksualno uzbuđenje nije uvek najznačajniji deo seksa. U takvim prilikama, seks je nežan, smirujući i senzualan i može kratko da traje, ali donosi veliko zadovoljstvo.

Hajdučka trava i neven ublažavaju menstrualne bolove

Idealna biljna kombinacija za tegobe, koja omogućava da se žena oseća sposobnom i ženstvenom tokom celog meseca, jesu hajdučka trava i neven. Ove biljke umanjuju grčeve mišića u toku menstruacije, ublažavaju bolove i smanjuju mogućnost upale. Ekstrakt korena cimicifuge povoljno utiče na status ženskih hormona, dok ekstrakt cvetova kamilice deluje protivupalno, smanjuje bolove, povećava imunitet i blago smiruje napetost. Specifičan fitokompleks koji sadrži ekstrakt cimicifuge, žalfije i gloga pomaže u otklanjanju svih simptoma menopauze bez neželjenih uticaja na hormone. Žalfija ispoljava blago estrogeno dejstvo, dok ekstrakt gloga smanjuje srčane aritmije koje su tipične za ovaj period.

SUTRA: Koža i nervni sistem

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.