Prevencija nam nije jača strana: Svaka peta žena ide redovno kod ginekologa

Izvor: BKTV News, 07.Dec.2017, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevencija nam nije jača strana: Svaka peta žena ide redovno kod ginekologa

Svaka treća žena u Srbiji odazove se pozivu na skrining raka grlića materice, dok svaka peta ide redovno kog ginekologa na pregled.

Predsednik Udruženja ginekologa i opstretičara prof. dr Aleksandar Stefanović ističe da nam prevencija nije najbolja strana.

"Skrininzi još nisu dali željene rezultate, mada ima pomaka", kaže prof. dr Stefanović.

Kod 30 odsto žena sa rakom grlića materice on se otkrije pre 40 godine, a kod 18 odsto u slučaju raka >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jajnika.

Od raka grlića materice u Srbiji svakoga dana umre najmanje jedna žena!

 "To ima veliki uticaj na natalitet, trudnoću", istakao je dr Stefanović ali i dodao da su se razvile metode za poštednu hirurgiju, odnosno lečenje ranog stadijuma raka jajnika i grlića materice kako bi se ostavila šansa ženama za potomstvo.

Ukazuje da postoje svetski i evropski protokoli za lečenje ovih bolesti koji se i u Srbiji primenjuju.

"Poštujemo svetske standarde i čitava sesija biće posvećena tome. Ne zaostajemo, imamo kadar i opremu i radimo kao i u svim razvijenim zemljama", rekao je dr Stefanović.

Ističe da je uvedena inovativna terapija za rak jajnika, tako da pacijenti već, zahvaljujući državi i sponzorima, dobijaju terapiju koja nije jeftina.

"Trudićemo se da sledeće godine uvedemo još jedan lek da preživljavanje raka jajnika bude što bolje", zaključio je dr Stefanović.

Od raka jajnika, najsmrtonosnijeg maligniteta među kancerima reproduktivnih organa u Srbiji godišnje oboli oko 800 žena, a oko 450 umre. U svetu u toku godine dijagnostikuje se oko 250.000 novoobolelih, a bitku s bolešću izgubi 140.000 žena, navode stručnjaci.

"Simptomi su neodređeni, ništa što ne postoji kod drugih ginekoloških oboljenja. Prisutni su nadutost, neodređeni bolovi, napetost u stomaku, ali ne postoji znak koji sa sigurnošću može da ukaže na ovu bolest", objasnila je ranije za portal BKTVnews ginekolog Mima Fazlagić. Kako je  istakla, za tumor jajnika postoji samo jedan način prepoznavanja, a to je redovan pregled.

Nema ranih i karakterističnih simptoma koji bi pacijentkinju na vreme odveli kod ginekologa, zato se najčešće dijagnoza postavlja kasno. Jedini način da se bolest na vreme uoči jeste redovan pregled, navode naši sagovornici.

Inače, više od sto predavača, od čega je polovina iz inostranstva, a ukupno 800 lekara, prisustvovaće 15. međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji se od danas do subote održava u Beogradu.

Najvažnija tema za diskusiju biće reproduktivna medicina i ginekološka onkologija, a govoriće se i o endokrinološkim problemima u trudnoći, višestrukim trudnoćama i anomalijama ploda, ali i o mnogobrojnim dilemama koje donosi napredak medicine.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.