Prevencija i obnova klinika prevencija

Izvor: Politika, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevencija i obnova klinika prevencija

Uskoro završetak radova na 157 zdravstvenih institucija u vrednosti od 60 miliona evra

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je za 2007. godinu početak rekonstrukcije kliničkih centara u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu i angažovanje na podizanju svesti pacijenata o njihovim pravima.

Milosavljević je novinarima na šestom Kongresu perinatalne medicine rekao da će projekat rekonstrukcije kliničko-bolničkih centara u Kragujevcu, Nišu, Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sadu i Beogradu, čija će realizacija početi ove godine, obeležiti ceo mandat nove vlade.

U narednom periodu može se očekivati završetak radova na 157 zdravstvenih institucija u vrednosti od 60 miliona evra, nakon čega će biti ubrzan rad na projektu od 100 miliona evra za novu zgradu Psihijatrijske bolnice u Kovinu i za pripremu projekta za renoviranje šest psihijatrijskih bolnica, najavio je ministar.

On je istakao i da do druge polovine godine svaki građanin, bez obzira na obrazovanje, mora biti obavešten o svojim pravima u zdravstvenom sistemu i o tome kako da ih ostvaruje, a ovaj vid zaštite pacijenata poprimiće poseban značaj u svetlu predsedavanja naše zemlje Komitetu ministara Saveta Evrope.

Milosavljević je istakao da su u jeku pripreme za konferenciju delegacija Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu 17. i 18. septembra ove godine, na kojem će glavne teme biti zdravstvena zaštita majki i dece i primena evropskih standarda u borbi protiv nezaraznih hroničnih bolesti, a posebno gojaznosti, naglasivši da će prevencija ostati jedan od prioriteta zdravstva i u Srbiji.

On je za početak 2008. godine najavio primenu nacionalnih skrining programa bolesti raka grlića materice, dojke i debelog creva.

Govoreći o zakonodavstvu, istakao je da do kraja godine svaka od osnovanih komora u zdravstvu treba da izda prve licence i da ispunjava zakonom propisanu ulogu.

On je najavio da će do kraja 2010. godine nezaposlenost zdravstvenog osoblja biti prepolovljena.

Ministar je kazao da je veliki uspeh srpskog zdravstvenog sistema izbalansiran zdravstveni fond ukazavši da Srbija startuje 2007. godine bez dugova u zdravstvenim ustanovama, sa održivim fondom zdravstvenog osiguranja.

On je napomenuo da "to postavlja izazov da se do kraja godina vidi gde zdravstvena prava mogu da se prošire", ocenivši da treba raditi na pojačanju zdravstvene i farmaceutske inspekcije.

Do 2010. godine Srbija mora da ima sektorske zakone i usaglasi ih sa novim direktivama EU, kazao je Milosavljević i najavio da će u 2007. godini biti objavljeni i rezultati ispitivanja zdravstvenog stanja stanovnika Srbije.

On je upozorio da se "već sada iz preliminarnih rezultata vidi da postoji zabrinjavajuće visok procenat konzumacije alkohola među mladima".

Tanjug

[objavljeno: 19.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.