Prevarom do stipendije i statusa NASA naučnika

Izvor: NaDlanu.com, 24.Apr.2012, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevarom do stipendije i statusa NASA naučnika

Fizički fakultet u Beogradu podneo je krivičnu prijavu protiv mladog naučnika Stefana Vlajkovića zbog sumnje da je falsifikovanim ocenama dobio stipendiju.

Reč je o mladiću o kome su mediji pre mesec dana pisali da je kao naučnik i doktorant na Tehnološkom institutu u Cirihu, ubedio NASA da napravi "srpski satelit". Vlajković je dobio stipendiju "Dositeja" Fonda za mlade talente u iznosu od 578.000 dinara, a kao dokumentaciju je podneo, kako tvrdi fakultet, falsifikovane desetke sa ispita koje nikada nije položio. Dekan Fizičkog fakulteta Ljubiša Zeković kaže za B92 da su krivičnu prijavu protiv Stefana Veljkovića podneli krajem prošle nedelje nakon što su profesori tog fakulteta došli do informacije da je on dobio stipendiju Fonda sa falsifikovanim podacima o položenim ispitima i falsifikovanim potpisom prodekana za nastavu Ivana Dojčinovića. Proverom na fakultetu utvrđeno da je Vlajković položio samo sedam ispita i da nema diplomu Fizičkog fakulteta. "Proverom na fakultetu smo utvrdili da je taj mladić kod nas položio samo sedam ispita i da nema diplomu Fizičkog fakulteta. O tome smo obavestili i Fond za mlade talente koji će, kako očekujemo preduzeti određene korake i obustaviti stipendiju, a takođe ćemo pokrenuti i disciplinski postupak na fakultetu jer ovaj student kod nas ima zamrznuti status. Istovremeno ćemo obavestiti i institut u Švajcarskoj", kaže dekan Zeković. Dekan dodaje da je "ovo jedna vrlo neprijatna situacija za fakultet, ali da potezima kao što je krivična prijava mora da se štiti ugled institucije". Pažnju zaposlenima na Fizičkom fakultetu skrenuli su studenti koji su u medijima pratili priču o "srpskom satelitu" koji će lansirati NASA. Čim se pojavila sumnja, Fizički fakultet je kontaktirao Fond za mlade talente koji im je dostavio prijavu i dokumentaciju ovog studenta u kojoj se navodi da je položio 25 ispita sa desetkama. U Fondu za mlade talente su za B92 rekli da i dalje čekaju dokaze Fizičkog fakulteta, nakon čega će pokrenuti proceduru za povraćaj stredstava od dodeljene stipendije. Stefan Vlajković je krajem prošle godine bio među 414 stipendista koji su dobili novac od države za školovanje, u njegovom slučaju za doktorske studije na Tehnološkom institutu u Cirihu. Povodom ove vesti, grupa bivših i sadašnjih studenata Beogradskog Univerziteta, kao i članovi Društva za promociju i popularizaciju nauke uputili su apel Univerzitetu da javno objavi i saopšti listu osoba koje nose diplome BU. Takođe su napravili i grupu na Fejsbuku "Inicijativa za otvorene liste".(B92)Vlajković demantuje: Sve je po zakonuStedent Vlajković demantuje da je reč o prevari i tvrdi da je sve radio po zakonu: - Sa osnovnih studija sam prvo otišao u letnju školu i Cirihu, položio razliku u ispitima i na osnovu toga upisao doktorske studije. Na osnovu toga sam i dobio stipendiju Fonda. Fizički fakultet sam obavestio da sam postao asistent na Tehnološkom institutu u Cirihu, tako da ne znam o čemu je reč - kaže Vlajković, a prenosi Blic.23.aprila 2012.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.