Izvor: Blic, 17.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretplata za TV i za radio u automobilu

Pretplata za TV i za radio u automobilu

BEOGRAD - Predlogom zakona o radiodifuziji, koji će po svemu sudeći biti usvojen na vanredom zasedanju Skupštine Srbije koje je u toku, predviđeno je ponovno uvođenje televizijske pretplate. Autori zakona i Vlada Srbije ustanovili su da je taksa najprimereniji način finansiranja budućeg javnog radiodifuznog servisa. Ne tako davno taj isti parlament, pozivajući se na predizborna obećanja, ukinio je sličnu stvar, odnosno taksu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na električno brojilo. Osim mesečne TV pretplate, koja će za ovu godinu iznosti 210 dinara, ovim zakonom se uvodi i godišnja pretplata od 440 dinara na radio-prijemnik u kolima. U predlogu zakona se navodi da 'vlasnici radio i TV prijemnika imaju obavezu plaćanja radio-televizijske pretplate javnim radiodifuznim servisima koja je jedinstvena na celoj teritoriji Srbije'

' Domaćinstvo, vlasnik dva ili više prijemnika, izuzev prijemnika u motornom vozilu, plaća pretplatu samo za jedan radio ili televizijski prijemnik na istoj adresi. Obaveza plaćanja pretplate nastaje od prvog dana narednog meseca od dana nabavke prijemnika. Sva fizička i pravna lica dužni su da prijave nabavku prijemnika Republičkoj ustanovi javnog radiodifuznog servisa', navodi se u zakonu.

Republička ustanova javnog radiodifuznog servisa vodiće evidenciju pretplatnika, ali ne može da vrši kontrolu posedovanja prijemnika na način kojim bi se ugrozila ustavna prava građana.

Mesečna pretplata za prijemnike koji se koriste u domaćinstvu i za prijemnike koje poseduju pravna lica za ovu godinu iznosi 210 dinara, dok godišnja pretplata za prijemnik u motornom vozilu iznosi 440 dinara. Visina pretplate za svaku narednu godinu usklađivaće se sa indeksom rasta cena na malo u prethodnoj kalendarskoj godini, prema zvanično objavljenim statističkim podacima, uvećanim za 5 odsto. Prema nekim računicama, već sledeće godine pretplata će biti veća za 30 odsto.Zakonodavac je predvideo da se pretplata plati najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec, dok će se pretplata na radio u kolima plaćati godišnje posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila.

Rade Veljanovski, jedan od autora zakona, kaže da pretplata na radio u kolima 'nije ništa neobično'.

- Takav vid pretplate je postojao i ranije, pre uvođenja takse na električno brojilo. Prilikom registracije proveriće se da li postoji radio-prijemnik u kolima. Naravno, tu su moguće i manipulacije da neko izvadi radio iz kola da bi izbegao plaćanje pretplate - ističe Veljanovski.Iako još uvek nije poznato koje će preduzeće vršiti naplatu, u javnosti se ranije moglo čuti da će to ponovo biti EPS, iako ovo preuzeće nije izmirilo dugovanja prema RTS na ime ondašnje takse.

Deo sredstava u iznosu od 1,5 odsto od ukupno ostvarene mesečne pretplate Radiodifuzna ustanova Srbije uplaćivaće u budžet za razvoj domaće kinematografije. T. Aleksić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.