Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje "Peščaniku"

Beograd -- Promocija emisije Peščanik Radija B92, koja je trebalo da bude održana večeras u Aranđelovcu, otkazana je zbog upućenih pretnji.

U saopštenju Udruženja građana "Naši", emisija Peščanik naziva se "antisrpskom", a građani se pozivaju da iskažu nezadovoljstvo zbog gostovanja Svetlane Lukić i Svetlane Vuković i njihovih gostiju. Jedna od autorki Peščanika, Svetlana Lukić, smatra da je razlog za otkazivanje promocije preteće saopštenje.

"Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je trebalo da bude 53. promocija Peščanika, ali je prva koju smo morali da otkažemo. I do sada smo imali manjih ili većih problema - bilo je ucenjivanja, tako da smo neke hale plaćali skuplje nego Bogoljub Karić , bilo je bušenja guma, lomljenja retrovizora i tako dalje. Ali kažem, ovo je prvi put da su naši organizatori morali da otkažu ovu tribinu. A otkazali su je, naravno, prvo zbog pretećeg saopštenja koje se pojavilo na sajtu te organizacije, to su 'Naši'. To su valjda, ne znam, neki kvalitetni Srbi", kaže Svetlana Lukić.

Ivan Ivanović, iz pomenutog udruženja, za B92, pak, tvrdi da to nije njihovo saopštenje i da oni nisu ni tražili zabranu Peščanika. Ivanović, takođe, ne vidi problem u pozivu koji su uputili građanima, ali nije spreman da autorkama Peščanika i njihovim gostima garantuje bezbednost.

"Što bih ja davao bilo kakve (garancije), bilo kome, ja nisam organizator bilo kakvih demonstracija. Ja sam jedino pozvao sve sugrađane, kao što je i LDP, koji stoji iza svega toga, pozvao sve da dođu. Ja ne vidim nikakav problem u tome što sam pozvao nekoga da dođe u vašu emisiju", rekao je Ivanović.

On kaže da nijednom rečju nije rekao da je emisija Peščanik antisrpska, kako se navodi u saopšetenju organizacije "Naši". "Ja vam kažem, ako ima pečat i potpis, onda je to naše saopštenje", kaže Ivanović.

Svetlana Lukić, ipak, veći problem od takvih stavova vidi u tome što je Televizija Šumadija toj organizaciji dala prostor da u specijalnoj emisiji iznosi svoje stavove.

Ona kaže i da je zanimljiva odluka direktora Doma kulture da, i pored potpisanog ugovora o održavanju promocije i prijavljenog skupa policiji, zaključi da ni policija ne može građanima garantuje bezbednost.

"Ti kvalitetni Srbi koji imaju taj stav kakav imaju, nisu neki problem jer njih znamo. Međutim, problem su institucije države koje očigledno se plaše i u tom smislu nisu obezbedili da održimo jednu od 53 promocije Peščanika koje smo održali od Šida do Dimitrovgrada", rekla je Lukićeva.

Direktorka TV Šumadija nije našla vremena da za B92 objasni zbog čega je na toj televiziji, koja je deo Javnog servisa, organizovana specijalna emisija u kojoj su članovi udruženja „Naši" iznosili razloge za zabranu promocije Peščanika u Aranđelovcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.