Pretnja huligani a ne mirni građani

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja huligani a ne mirni građani

Beograd -- Organizatori Parade ponosa pozvali institucije i stranke da jasno označe huligane kao pretnju bezbednosti, a ne građane koji će se mirno okupiti 2. oktobra.

"Sa obzirom da su oni koji organizuju nasilje i nerede najčešće dobro poznati policiji i pravosudnim organima, građani Srbije s pravom očekuje da takve grupe budu sprečene ukoliko pripremaju nove akte nasilja za koje su zaprećene visoke kazne prema Krivičnom zakoniku Srbije", navodi se u saopštenju Organizacionog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbora Parade ponosa.

Posle održavanja prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu, predstavnici državnih organa i civilnog društva su u svojim izjavama su naglašavali da je država pokazala da je jača od huligana, a naglašavano je i da će se ubuduće odlučnije boriti protiv nasilnika.

"Međutim, u protekla dva meseca, nekoliko predstavnika državnih organa i političkih partija pominjalo je u svojim izjavama 'odlaganje', 'neodržavanje' ili 'zabranu' Parade ponosa zbog navodnih 'razloga bezbednosti'. Međutim, ni u jednoj od ovih izjava nije jasno rečeno ko je tačno pretnja bezbednosti i šta se čini da bi bezbednost učesnika bila poboljšana", navodi se u saopštenju.

Ukoliko rizik po bezbednost zaista postoji, onda je izostala jasna osuda onih koji to planiraju ili poruka da će snositi sve zakonske posledice, budući da je i pripremanje krivičnog dela kažnjivo, smatraju organizatori Prajda.

... ili građani koji mirno protestuju? (Beta)

"Bilo kakva opstrukcija prijavljenog mirnog skupa kao što je Parada ponosa, bez obzira da li se to čini kroz zahteve koji se tiču administracije, finansija ili bezbednosti, predstavljalo bi povredu ne samo domaćih zakona i Ustava Srbije, već i međunarodnih ugovora koje je Srbija ratifikovala. Ovakav stav je više puta potvrdio i Evropski sud za ljudska prava", naglašavaju organizatori.

"Delovanje državnih organa mora uključivati jasnu osudu svakog pokušaja i pripremu nasilja, ali i preventivna privođenja, kao što je to bio slučaj prilikom protesta zboga hapšenja Ratka Mladića", zaključuje se na kraju.

Evropska komisija pažljivo prati sve oko Parade ponosa

Evropska komisija bi 10. oktobra trebalo da se izjasni o izveštaju o napretku Srbije u protekloj godini i tome da li je ispunila kriterijume za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, podseća list "Danas".

Kako su listu preneli autori izveštaja EK, pažljivo se prate sve izjave i ponašanje predstavnika izvršne vlasti u Srbiji, uoči održavanja manifestacije poštovanja prava seksualnih manjina.

Evropska komisija pridaje veliki značaj poštovanju osnovnih prava, a organizacija Parade ponosa u Beogradu je važan aspekt ovih prava. Kako smo razumeli, datum Parade ponosa je fiksiran za 2. oktobar. Evropska komisija će pažljivo pratiti sve aspekte u tom pogledu, a rezultati će se odraziti na mišljenje Komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU, rekli su "Danasu" sagovornici iz Brisela.

"U izveštaj EK o Srbiji biće uneseno sve što se bude događalo pre Parade ponosa i tokom same manifestacije. Pratimo kako se vlast ponaša. To je značajan ispit koji se može tumačiti kao opstrukcija slobode okupljanja", navode izvori u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.