Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti privredni kolaps zbog blokade

Šabac - Bivši i sadašnji radnici fabrike "Zorka - Obojena metalurgija" za danas su najavili nastavak protesta od prošle nedelje kada su blokirali drugu kapiju holdinga. Blokadom koju drže i bivši radnici "Mineralnih đubriva" na prvoj kapiji, praktično su zapečaćeni svi ulazi u šabačku "Zorku" i onemogućen rad ostalim firmama. U gradskoj vlasti kažu da bi ovakva situacija mogla da dovede do privrednog kolapsa.

Prošlonedeljni protest radnika preduzeća "Zorka - Transport", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čija egzistencija zavisi od železničkih koloseka koje su njihove bivše kolege iz "Đubriva" blokirale, umalo da se završi fizičkim obračunom. Posle pregovora sa predstavnicima radnika oba preduzeća, "Transportu" je omogućen minimum procesa rada.

Nezadovoljstvo radnika zbog neisplaćenih zarada, za šta imaju izvršne sudske presude, kulminiralo je zauzimanjem fabričkih puteva i železničkih koloseka. Za problem u kom su se našli štrajkači "Mineralnih đubriva" prozivaju lokalnu samoupravu i optužuju je da je glavni krivac za neuspelu privatizaciju.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević ističe da ukoliko kriza u "Zorki" potraje, moglo bi da dođe do ozbiljne destabilizacije ekonomskih prilika u ovom gradu.

- Nama su ruke vezane. To sam rekao i radnicima "Transporta" koji se žale na svoje kolege iz "Đubriva". Ja nikako ne mogu da budem naredbodavac policiji, niti imam ingerencije i mogućnosti da štitim zakon koji se bavi bezbednošću puteva i železnica. Jedini pravi pregovarači su Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije - kaže Milošević i dodaje da pokušava da ubrza proces u Vladi Srbije zahtevom da se izjasne da li postoji mogućnost da se radnici namire iz drugih izvora, eventualno, prodajom holdinga.

Milošević podseća da poverioci od HI "Zorka" potražuju 136 miliona evra, od čega 20 miliona za plate radnicima, a samo dugovi "Mineralnih đubriva" u ovom trenutku iznose pet milijardi dinara. Zbog štrajka bivših radnika "Đubriva", Miloš Milošević upozorava da može da se dogodi da novosadska kompanija "Viktorija grup" odustane od kupovine ove fabrike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.