Preti nestašica mleka?

Izvor: Glas javnosti, 15.Jul.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti nestašica mleka?

BEOGRAD - Udruženje proizvođača mleka Srbije upozorilo je da se u narednim mesecima može očekivati nestašica mleka na domaćem tržištu zbog smanjenje proizvodnje te osnovne životne namirnice. Član Upravnog odbora udruženja Radisav Čobanin rekao je, na konferenciji za novinare, da u Srbiji već postoji nestašica mleka, ali se ne vidi zbog smanjene kupovne moći stanovništva i sezone godišnjih odmora.

Prema njegovim rečima, proizvodnja mleka u Srbiji je smanjena između 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i 30 procenata, kako zbog letnje sezone tako i zbog smanjenog broja grla. Čobanin je upozorio na drastičan pad broja grla u Srbiji podsetivši da Udruženje proizvođača mleka Srbije godišnje proizvede oko 200 miliona litara mleka.

On je istakao da su proizvodajči mleka u pretekle tri godine na gubitku jer se cena proizvodnje litra mleka kreće 42 dinara, a proizvođači dobijaju 38 dinara u šta je uključena i subencija države od pet dinara.

Predsednik Uravnog odbora udruženja Ljubiša Jovanović rekao je da je osnovni razlog za takve pesimistične prognoze stalni rast inputa proizvodnje - stočne hrane, goriva, semena, đubriva i da sve to ukazuje da je jedino isplativo baviti se ratarstvom.

"Poražavajuće je da ni nove mere ministarstva (poljoprivrede) nisu efektivne, jer se ne otklanja glavni uzrok neisplativosti proizvodnje mleka. Sistem subvencija mora imati dugoročni efekat kao ekonomski amortizer snižavanja troškova proizvonje. Državne subenvije nisu pomoć već instrument vođenja agrarne politike", ocenio je Jovanović.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije kritikovali su ukupnu agrarnu politiku i sve mere podsticaja razvoju poljoprivredne proizvodnje Vlade Srbije i resornog ministrastva.

Oni su istakli da je agrarna politika selektivna, nekonzistentna i da diskriminiše pravna lica, odnosno velike proizvođače. Predstavnici tog udruženja su zatražili da agrarni budžet za narednu godinu bude oko pet procenata ukupnog budžeta umesto dosadašnjih 2,7 odsto.

Agrarna politika treba da omogući prehrambenu sigurnost, stabilnost cena i održivi razvoj poljoprivredne proizvodne, poručili su iz udruženja i zatražili ravnopravan tretman sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima odnosno da uz subevciju od pet dinara po litri mleka dobiju i po 14.000 dinara po hetaru obradive površine i 25.000 dinara po grlu stoke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.