Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti li deci meningitis

Niš, Beograd -- Posle smrti jednog deteta od posledica meningitisa, veliki broj roditelja dece iz vrtića u Nišu odazvao se pozivu zdravstvenih službi.

Roditelji dece koja idu u vrtić Bambi u Nišu odazvali se pozivu zdravstvenih službi za uzimanje brisa, a analizom treba da bude utvrđeno da li je još neko dete zaraženo bakterijom koja izaziva meningitis.

Jedno dete zaraženo tom bakterijom je na lečenju u niškoj Internoj klinici, a sedmoro su nosioci te bakterije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na tu temu danas će u "Dnevniku" Radija B92 u 17.00 i u emisiji "Poligraf" na TV B92 u 19.00 govoriti ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Obavezna vakcinacija od 2006."

Doktor Radomir Cvetković, pedijatar iz Doma zdravlja na Novom Beogradu, objašnjava da opasnost od zaraze leži upravo u obdaništima: "To je jedna bakterija, Hemofilija influenca, koja kod populacije od 6 meseca do 5 godina izaziva meningitis. I to je taj najsetljiviji deo populacije. To je kapljična infekcija, koja se obično javlja u kolektivima kao što su predškolske ustanove i da bi se to sprečilo onda ne treba da roditelji vode decu koja imaju neku respiratornu infekciju."

Za ovu bolest, postoji i uspešna zaštita u vidu vakcine, ali se ona kod nas ne nalazi na listi obaveznih vakcina. Međutim, sudeći prema najavi ministra zdravlja Tomice Milosavljević, to više neće biti tako: "U programu vakcinisanja, kao jedna od novih indikacija obaveznih vakcinacija, razmatrana je vakcina protiv hemofilije influence, i jeste planirano da u narednom periodu ona bude jedna od obaveznih vakcina, i po svoj prilici, to će biti 2006. godine."

Dok vakcina ne postane obavezna, roditelji će za zaštitu dece morati da izdvoje oko 800 dinara, što je cena vakcine u apotekama. U Srbiji od ove bolesti godišnje u Srbiji oboli oko deset osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.