Presudio naziv filma: Kamenicama sprečene projekcije filma Albanke su naše sestre

Izvor: BKTV News, 22.Jun.2017, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presudio naziv filma: Kamenicama sprečene projekcije filma "Albanke su naše sestre"

Projekcija filma u organizaciji Lokalnog fronta otkazana je najpre u Kraljevu, pa u Nišu.

Najpre je organizacija Lokalni front izdala saopštenje u kom je navedeno da je najavljena projekcija u Kraljevu "izazvala toliko nezadovoljstvo kod jednog dela građana Kraljeva da je Lokalni front bio prinuđen da otkaže gostoprimstvo ekipi autora i producenata".

"Iako su protagonisti filma čak i naši najbliži sugrađani koji govore o svojim stradanjima, iako u filmu nema >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << promocije bilo čijeg političkog stava, niti zastupanja bilo čijeg interesa, sudbini filma je presudio naslov", navodi se u saopštenju.

Saopštenje Lokalnog fronta povodom otkazivanja projekcije filma Albanke su naše sestre u Kraljevu. pic.twitter.com/Nxu7iO2M71

Agencija Beta je prenela da se ispred Medija centra u Nišu okupilo oko 50 desničara koji su vređali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne. Okupljeni desničari gađali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi.

Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.

Branislav Vakić, nekadašnji narodni poslanik ispred SRS i "četnički vojvoda" je u sredu na Fejsbuku "pozvao" na okupljanje ispred Medija centra.

Film "Albanke su naše sestre“ govori o odnosima Srba i Albanaca i nedavno je bio prikazan na festivalu u Beogradu "Mirdita, dobar dan“.

To je jedan od pet filmova u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Film “Albanke su naše sestre” govori o bombardovanju 1999. i ljudima u Srbiji koji postaju svesni sa početkom mobilizacije stanovništva da ih sustiže još jedan rat i opiru se tome, dezertiraju, a antiratne aktivistkinje demonstriraju. Oni koji u ovom filmu govore o tome, opet bi učinili isto.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.