Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda protiv Srbije u Strazburu

Beograd -- Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu trojica otpuštenih radnika dobila su spor.

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom saopštio je da je dobio taj spor protiv države Srbije. Prema navodima Jukoma, Evropski sud za ljudska prava u slučaju "Mikuljanac, Mališić i Šafar protiv Srbije" utvdio je da je država povredila prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno pravo na pravično suđenje i pravo na delotvorni pravni lek.

Advokatkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jukoma Natalija Šolić, koja je vodila ovaj spor pokrenut zbog otkaza trojici radnika, rekla je agenciji Beta da je postupak pred domaćim pravosuđem počeo 2001. godine, ali da u postupku pred domaćim sudom nisu poštovani zakonski rokovi.

"Radni spor se mora završiti u roku od šest meseci", a prvostepena odluka doneta je tek početkom ove godine.

To je i bio povod za obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava, koji je, kako je navela Šolićeva, presudio da država na ime naknade za kršenje ljudskih prava isplati po 1.000 evra podnosiocima predstavke.

Dodala je da je spor u međuvremenu nastavljen i pred domaćim pravosuđem, drugostepeno je doneta odluka pred Okružnim sudom u Beogradu, a postoji mogućnost i revizije pred Vrhovnim sudom Srbije.

Šolićeva nije mogla da precizira da li će na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava isplata naknade podnosiocima predstavke ići direktno preko Ministarstva finansija ili će presudu i isplatu morati da ozvaniči i domaće pravosuđe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.