Izvor: Danas, 08.Feb.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda nepostojeće države pred sudom u Strazburu

Niš - Đuro Kljaić (67), verovatno jedini osuđenik koji u Srbiji izdržava kaznu zatvora po presudi suda nepostojeće države - Republike Srpske Krajine, pokrenuo je ovih dana postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon što su se svi sudovi u Srbiji proglasili nenadležnim ili odbili da sudsku odluku nepriznate RSK proglase nedozvoljenom za izvršenje i zastarelom. Ustavni sud Srbije prethodno je odbacio Kljaićevu ustavnu žalbu, tako on više nema pravnih mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da ostvari ovakve zahteve u zemlji.

- Predstavka Evropskom sudu podneta je jer Republika Srpska Krajina, u ime čijeg naroda je Okružni sud u Belom Manastiru izrekao presudu Kljaiću, nikada nije bila priznata od bilo strane koje države, a ni od Republike Srbije. Presuda nije potvrđena od strane suda Republike Srbije u skladu sa zakonima koji su u to vreme uređivali priznanje stranih krivičnih presuda i njihovo izvršenje u Srbiji, prvenstveno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Ona nije potvrđena kao strana presuda ni kasnije usvojenim Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Takođe, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u svojoj praksi zauzeo stav da se zatvorska kazna na osnovu presude regiona koji nije međunarodno priznat, te stoga nije ni izrečena u skladu sa procedurom propisano zakonom, ne može smatrati zakonitim lišenjem slobode - kaže za Danas advokat Milan Jovanović, saradnik niškog Centra za ljudska prava koji zastupa Kljaića.

Jovanović dodaje da se u Kljaićevo ime obratio Evropskom sudu i zbog toga što je kazna koja se izvršava prema njemu "relativno zastarela". Takođe, navodi on, povređeno je i Kljaićevo pravo na suđenje u razumnom roku jer je o molbi za proglašenje nedozvoljenosti izvršenja odlučivano 27 meseci, a postupak je, kako naglašava, morao da bude hitan jer se on nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Ustavni sud Srbije prethodno je odbacio Kljaićevu žalbu jer je on osuđen za krivično delo ubistva "kojim se povređuje pravo na život, koje spada u tvrdo jezgro ljudskih prava, na čijem temelju je izrađen koncept evropskog pravnog poretka", zbog čega postoji obaveza države da izvršava presude kojom je neko osuđen za ubistvo. Ovaj sud je odluku suda kojom je Kljaić osuđen u RSK nazvao "pravosnažnom".

Kljaić je, inače, osuđen na deset godina zatvora zbog krivičnog dela ubistva izvršenog u toku rata, koje nije kvalifikovano kao ratni zločin, u januaru 1996. godine. Nekoliko meseci kasnije pod upravom UN izvršena je mirna reintegracija Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, koje su do tada pripadale samoproglašenoj RSK, u pravni poredak Hrvatske, a Kljaić je prebačen iz zatvora u Belom Manastiru u KPZ Sremska Mitrovica. On je u tom zatvoru izdržavao kaznu do januara 2000. godine, kada se nije vratio sa odsustva, što se smatra bekstvom. Nesmetano je živeo u opštini Bačka Palanka do novembra 2011, kada je ponovo uhapšen. Do kraja pune kazne ostalo mu je manje od dve godine.

Molba za pomilovanje

Advokat Milan Jovanović podeo je ovih dana i molbu za pomilovanje Đura Kljaića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, navodeći da je "svrha izvršenja kazne zatvora u potpunosti izvršena, što se može utvrditi na osnovu Kljaićevog besprekornog vladanja, ali i na osnovu činjenice da za vreme boravka na slobodi od 11 godina nije izvršio novo krivično delo". On je u molbi naveo da je Kljaić lošeg zdravstvenog stanja, te da je izdržao više od četiri petine kazne.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.