Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preseo mu tender za RTB 'Bor'

Preseo mu tender za RTB 'Bor'

U petak, 6. oktobra, Miodrag Đorđević podneo je ostavku na mesto direktora Agencije za privatizaciju. Iako je Đorđević ostavku obrazložio ličnim razlozima, prema saznanjima 'Blica', njegovo povlačenje sa funkcije posledica je pritisaka koji su kulminirali raspisivanjem tendera za prodaju RTB 'Bor'. Prema nezvaničnim informacijama, na Đorđevićevo mesto biće postavljen Vladimir Galić, advokat iz Kikinde.

U izjavi za 'Blic' Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Galić, koji ima advokatsku kancelariju u Novom Sadu, kaže da je prerano da bilo šta komentariše, jer još nije zvanično obavešten o tome da je kandidat za mesto direktora Agencije za privatizaciju.

- Uhvatili ste me u nezgodnoj situaciji i zaista ne mogu bilo šta da vam kažem, jer do mene još nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje. Pročitao sam u novinama, prijatelji me zovu, novinari pokušavaju da se raspitaju, ali ja zaista ne mogu ništa da kažem dok do mene ne stigne bilo kakva zvanična informacija - kaže Galić koji je rođen 1972. godine u Kikindi, gradu u kome je godinama direktorovao ministar za privredu Predrag Bubalo. Na poslednjim parlamentarnim izborima Galić je bio kandidat za poslanika DSS-a.

Izvor 'Blica', veoma upoznat sa zbivanjima u Agenciji za privatizaciju, tvrdi da činjenica da je kandidat za novog direktora Kikinđanin potvrđuje izuzetan uticaj ministra Bubala na zbivanja u Agenciji. Kao prijatelj Zorana Drakulića, vlasnika firme 'Ist point', Bubalo je, tvrdi izvor 'Blica', naročito vršio pritisak vezan za tender za RTB 'Bor' za čiju je kupovinu Drakulić izuzetno zainteresovan. Inače, Miodrag Đorđević je ostavku podneo u petak, 6. oktobra, na dan kada je isticao rok za preuzimanje tenderske dokumentacije za kupovinu RTB 'Bor'.

I prethodni direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović nakon smene govorio je o pritiscima poslovnih ljudi, ali i izvršne vlasti, pominjući Zorana Drakulića.

'Ministar Predrag Bubalo je pokušao da me argumentacijom ubedi da Drakuliću treba izaći u susret oko Bora, ali me nije ubedio', govorio je tada Pavlović.

U 'Ist pointu' Zorana Drakulića juče su bili zaprepašćeni optužbama da je Miodrag Đorđević podneo ostavku zbog pritisaka izvršne vlasti kako bi 'Ist point' postao vlasnik borskog basena bakra.

- Napad na 'Ist point' predstavlja pokušaj nekih ljudi da nas optužbama diskredituju u predstojećoj privatizaciji. Tender za kupovinu RTB-a biće javan i niko neće moći da utiče na ishod, pošto će vlasnik postati onaj ko ponudi najbolje uslove. Mi ne znamo zašto je Đorđević podneo ostavku, ali ne isključujemo mogućnost da neko utiče na ljude u Agenciji kako bi nas u medijima stavljali u negativan kontekst i tako nas eliminisali iz trke za RTB. Ovakvo podmetanje možda je i iz razloga što Drakulić javno iznosi kritike na račun Republičke vlade - rekla je za 'Blic' PR 'Ist pointa' Gordana Vitomirov.

Inače, o pritiscima na Miodraga Đorđevića i njegovim sukobima sa Bubalom govori se već nekoliko meseci. Đorđević je bio veoma ljut na ministra Bubala zbog poništavanja odluke Agencije vezane za prodaju beogradskog preduzeća 'Geoinženjering' za samo 140 miliona dinara ili oko milion i po evra. Ovu firmu koja poseduje veliku imovinu, od čega samo u Gepratovoj 14 poslovnu zgradu od 2.296 kvadratnih metara, kupio je 22. juna na aukciji u Agenciji za privatizaciju Slavko Carić, kao fizičko lice. Carić je u javnosti poznat kao direktor brokersko-konsultantske kuće 'Sinerdži'. Agencija za privatizaciju poništila je aukciju zbog sumnje da je bila nameštena, ali je Ministarstvo privrede osporilo odluku Agencije, nakon čega je Carić i postao vlasnik 'Geoinženjeringa'.

Inače, za ostavku direktora zaposleni u Agenciji saznali su iz medija. Oni su zatečeni i neprijatno iznenađeni jer je, kako kažu, Đorđević dobro radio svoj posao i bio u saradnji sa svim službama Agencije veoma kooperativan.

Ekipa 'Blica' Kandidat za direktora Agencije advokat vladike Pahomija

Vladimir Galić je jedan od advokata vladike Pahomija u sporu protiv novosadskih umetnika Živka Gvozdanića Gere i Nikole Džafa, autora performansa kojim kritikuju sudsku presudu protiv vladike Pahomija. U istom sporu jedan od advokata vladike Pahomija je i Miloš Lončar, brat Zorana Lončara, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U trci 13 kandidata

Rok za otkup tenderske dokumentacije za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena 'Bor' je istekao, a kako 'Blic' saznaje, čak 13 kompanija zainteresovano je da kupi najvećeg proizvođača bakra i plemenitih metala u našoj zemlji.

Inače, Agencija za privatizaciju, koja je ovih dana u centru pažnje zbog ostavke direktora Miodraga Đorđevića, zabranila je rukovodstvu RTB-a da obelodani ko je sve otkupio dokumentaciju, i samim tim sa tom kompanijom sklopio ugovor o čuvanju poverljivih podataka. Međutim, prema saznanjima 'Blica', na startu trke za vlasništvo nad RTB-om naći će se 13 kompanija. Među njima je ruski investicioni fond 'Bejzik element', na čijem je čelu magnat Oleg Deripaska, kanadski 'Dandi', koji je već dobio koncesije za istraživanja i eksploataciju rude na planini Crni vrh kod Bora, 'Vju Majning' iz Perta, 'Kuprom' iz Rumunije, 'West Alpina' iz Austrije, KGHM iz Poljske i kiparski 'Ist point' Zorana Drakulića. Gotovo u poslednji čas dokumentaciju su otkupili 'X Strata' iz Švajcarske, kiparski 'Amalko', 'Mineco' iz Švajcarske, 'Delfi' iz Italije i američki 'Haj tek'.

Budući vlasnik borskog basena bakra mogao bi biti i konzorcijum čileanske 'Antofagaste', koja proizvodi pola miliona tona bakra godišnje, ili čuvena američka kompanija 'Berk gold'. Rumunski 'Kuprom' je veliki proizvođač bakarne žice, dok se 'X Strata' bavi trgovinom metalima.

Minimalna cena za kupovinu RTB-a iznosi 266,7 miliona dolara, a novi vlasnik u oživljavanje rudarstva i metalurgije u Boru i Majdanpeku moraće investirati najmanje 80 miliona dolara.

Svi koji su otkupili dokumentaciju imaju rok da do 30. oktobra dostave konačnu ponudu za kupovinu imovine RTB-a i pre licitacije uplate depozit od tri miliona dolara.

S. T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.