Prerađuju opasan otpad u zoni vodozahvata

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prerađuju opasan otpad u zoni vodozahvata

BEOGRAD - Ekološki pokret Srbije - Savez ekoloških organizacija Srbije upozorio je juče na opasnost od moguće ekološke katastrofe u opštini Inđija i tom regionu, gde bi početkom septembra trebalo da počne da radi bugarska fabrika za preradu opasnog otpada „Monbat“.

Nikola Aleksić, direktor lokalne organizacije Ekološki pokret Novog Sada, kaže da je fabrika izgrađena u sanitarnoj zoni regionalnog vodozahvata, odakle se vodom snabdeva nekoliko opština odnosno više od 100.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stanovnika. Reč je o lokaciji na kojoj je zakonom zabranjeno da se gradi kaže Aleksić, najavljujući tim povodom današnju konferenciju za novinare .

S druge strane Dejan Dmitrović, načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalno-stambene poslove SO Inđija u izjavi za Glas, tvrdi da je sve po zakonu i da „Monbat“ ima potrebne građevinske i druge dozvole (oko dvadesetak) i saglasnosti od nadležnih organa za izgradnju fabrike za reciklažu akumulatora.

Dmitrović ističe da je izgradnja stigla“ do krova“, i da će se ovaj objekat nalazi u industrijskoj zoni Inđije, gde inače svoje pogone već imaju i „Henkel“ (za proizvodnju građevinskog gipsa), jedna italijanska firma proizvodi hranu za pse...

- „Monbatu“ je zemljište izdato u zakup na 99 godina i on je obavezan da u roku od tri godine završi glavne građevinske radove - kaže Dmitrović, ne precizirajući kada bi fabrika mogla da proradi .

- Građevinsku dozvolu za izgradnju izdao je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i arhitekturu Novog Sada. Prošle godine završena je procena uticaja fabrike na životnu sredinu koja je objavljena i u dnevnim listovima, a od tada je prošlo nekoliko meseci. Svako ko je imao neke primedbe, mogao je da ih predoči, pa i građani .... rekao je Dmitrović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.