Izvor: B92, 18.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepreke za školovanje romske dece

Beograd -- Tokom upisa dece u osnovne škole, koji počinje 1. aprila, u komisijama bi trebalo da se nađu predstavnici romske zajednice.

Izvršni direktor Centra za prava manjina Petar Antić je rekao da će Ministarstvo prosvete tokom sledeće sedmice uputiti preporuku prema kojoj bi predstavnik romske zajednice u komisiji za upis mogao biti poverenik za romska pitanja iz opštine ili roditelj. "Centar za prava manjina će pratiti sprovođenje te preporuke", kazao je Antić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Srbija je prethodnih godina u nekoliko uzastopnih izvestaja međunarodnih organizacija, kao što je Hjuman rajts voč, optuživana za diskriminaciju Roma, a kao poseban problem ukazivana je cinjenica da se romska deca, iako psihomotorno sposobna, upisuju u škole za decu s posebnim potrebama.

Tinde Kovač-Cerović, koja kao viši savetnik Romskog obrazovnog fonda iz Budimpešte radi na projektu integracije Roma u obrazovni sistem, kaže da je taj problem prisutan u svim zemljama regiona, od Češke do Makedonije.

"Problem nastaje kada romska deca stignu na razgovor za prijem u osnovnu školu jer testiranje nije prilagođeno deci koja nisu išla u vrtić i nisu odrasla u kulturnom okruženju 'srednje klase'", navela je ona.

Škole jednostavno nisu otvorene za prijem dece, ukoliko se na testu oceni da je potrebno više rada kako bi se nadoknadio nedostatak znanja nastao zbog socijalno-ekonomskih prilika u kojima romska deca žive.

Ona je ukazala da razgovori za prijem u osnovnu školu ne smeju da se pretvaraju u eliminatorne testove, već treba da usmere škole da deci pomogne da prevaziđu probleme kroz dopunske časove, dodatnu nastavu i aktivnosti.

Ona je iznela podatak da u pojedinim specijalnim školama 50 do 80 odsto učenika čine romska deca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.