Izvor: RTS, 17.Avg.2020, 11:10

Prepone do Šangajske liste, kako univerziteti prikupljaju poene

Univerzitet u Beogradu i ove godine zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na prestižnoj Šangajskoj listi. Univerzitet u Novom Sadu više nije među 1.000 najbolje rangiranih. Među prvih 10 rangiranih, osam je američkih i dva su britanska univerziteta. Petar Bulat, prorektor za nastavu na Beogradskom univerzitetu, za RTS objašnjava koji parametri utiču na rangiranje.
Univerzitet u Beogradu prvi put se na Šangajskoj listi našao 2012, a najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300. mesta.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, profesor Petar Bulat je rekao da su zadovoljni plasmanom na Šangajskoj listi jer su se bojali da bi možda mogli i slabije da prođu.
"Ovo je merilo naučnoistraživačkog rada nastavnika univerziteta koji su rangirani i s obzirom na to koliko se ulaže u nauku u dugoročnom periodu – ovo je vrlo veliki uspeh jer mi smo relativno vrlo siromašna zemlja. Od deset najbolje plasiranih, osam univerziteta je iz Amerike, tako da je to veliki uspeh", rekao je Bulat.
Ako se pogledaju i drugi parametri, koliko je univerziteta iz istočne Evrope rangirano u prvih 500 – vidi se da su tu dva iz Rusije, Karlov univerzitet iz Praga, univerziteti u Beogradu i Zagrebu, ukazao je profesor Bulat.
Govoreći o parametrima koji utiču na rangiranje, ističe da je to publikacija u najcenjenijim časopisima, broj laureata Nobelove nagrade kod aktuelno zaposlenih.
"Mi u toj kategoriji nemamo predstavnike, tako da nas drži dosta nisko zbog toga, to nosi dosta bodova", kaže prorektor za nastavu.
Rezultati naučnoistraživačkog rada odnose se na prethodnu godinu, to su publikacije zaposlenih na univerzitetu do 31. decembra 2019. godine.
Promena u rangiranju Govoreći o promeni u rangiranju, Bulat ističe da su to periodične oscilacije i relativno su male razlike u broju poena između tih mesta uz pojačanu konkurenciju.
"Da istaknemo da je pre desetak godina svega 40 univerziteta iz Kine bilo na listi, a sada ih je 80, tako da je to veliki prestiž. Za našu zemlju je to veliki uspeh", kaže prof. Bulat.
"Ako pogledate listu, videćete da su u prvih sto predstavnici Švajcarske, najbogatijih evropskih zemalja. Nemamo nijedan univerzitet iz Bugarske, Rumunije, ispred nas su dva univerziteta iz Grčke, kao i italijanski univerziteti, koji su znatno ispred", rekao je Bulat.
Prema njegovim rečima, mi smo relativno mala zemlja sa relativno ograničenim mogućnostima za investicije u oblasti nauke.
Ispitni rokovi i nastava Govoreći o ispitima, Bulat kaže da se na većini fakulteta odvijaju ispitni rokovi i da je BU veliku pažlju posvetio zaštiti zdravlja studenata i nastavnika, tako da se poštuju mere Kriznog štaba, ali se dešavaju i propusti.
Ispiti se polažu u malim grupama, tri studenta sa nastavnikom su u kabinetu i svi nose maske. Obezbeđuje se i javnost ispita.
Osvrćući se na početak akademske godine, prof. Bulat kaže da je rano da predvidimo kakva će biti epidemiološka situacija, moguće je da dođe do poboljšanja. Ukoliko dođe do pogoršanja nastava će ići onlajn.
Najveći problem je na Stomatološkom fakultetu, ističe jer praktična nastava zahteva kontakt sa pacijentom u praktičnoj nastavi.
Organizovanje nastave za brucoše je problem. "Konačna odluka će biti doneta početkom septembra. Radi se na pripremi, studentski domovi su se dobro pokazali u prthodnom periodu", zaključio je prof. Bulat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.