Premošćavanje Nišave  u Pirotu

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premošćavanje Nišave u Pirotu

Opravkom postojećih i izgradnjom novih ovaj grad, smešten na Koridoru 10, imaće ukupno pet mostova

Pirot – Na pirotskom mostu „Gazela“, izgrađenom pre četrdesetak godina, koji spaja grad sa industrijskim zonom, počela su ispitivanja na osnovu kojih bi u aprilu trebalo da se dostavi predlog sanacije mosta. Drumski saobraćaj u gradu je već skoro godinu dana otežan jer je u toku izgradnja „Malog mosta“ sa kružnim tokom koji neposredno spaja grad i industrijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zonu i okolna naselja, tako da je sav saobraćaj usmeren na „Gazelu“. S obzirom na to da je na ovom mostu ograničen protok teretnog saobraćaja, najveće opterećenje trpi „Golemi most“ preko Nišave koji je izgrađen pre 120 godina. Za most „Gazelu“ neophodno je ispitivanje i popravljanje jer je to jedan od najvažnijih mostova u gradu, kažu opštinski čelnici. Poslednja kontrola kvaliteta mosta „Gazela“ urađena je pre skoro dvadeset godina. Poslove snimanja mosta i proveru stanja vrše stručnjaci iz Instituta za materijale Srbije.

 Građevinski inženjer Zdenko Hribevšek kaže da su već obavili snimanje stanja mosta, a u utorak su obavili i fizičko ispitivanje nosivosti mosta u trajanju od četiri sata, kada je most opterećen sa 120 tona tereta.  Most je poslednji put popravljan 1990. godine, a četiri godine kasnije obavljeno je poslednje testiranje. Na osnovu dosadašnjih rezultata biće neophodna popravka kolovoza, pešačkih staza i ograde kao i postupak hidroizolacije mosta, rekao je Hribevšek.

Zamenik predsednika opštine Branislav Kostić kaže da će na osnovu podataka stručnjaka biti i pripremljen predlog popravke mosta. – Očekujem da rezultati budu pozitivni, odnosno da je most u stanju elastičnosti, tako da će stručnjaci IMS-a uraditi projekat sanacije. Raspisivanje javne nabavke biće urađeno u maju i junu, dok se početak radova planira na jesen – rekao je Kostić i dodao da će sanacija mosta biti finansirana udruženim sredstvima lokalne samouprave i Ministarstva regionalnog razvoja. Kostić je još rekao da je ovo jedan od veoma važnih mostova u gradu, ali da se radi na pripremama za izgradnju još jednog mosta, „Drugi ring“, čija je vrednost oko 130 miliona dinara, i čija će izgradnja početi na leto uz pomoć Ministarstva za regionalni razvoj. Predviđena je izgradnja još dva mosta u okviru Koridora 10 kod industrijske zone, tako da će Pirot imati pet mostova za drumski saobraćaj.

M. Penčić

objavljeno: 20.03.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.