Izvor: RTS, 24.Apr.2021, 09:07

Preminuo slikar Miloš Šobajić

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica kovida 19 u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu, saznaje RTS. Imao je 76 godina.
Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom.
Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem 19. veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.
Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.
Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja Miloš Šobajić u toku 2021. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju "Mojih devet života".
Oženjen je Majom T. Iskjerdo. Napisao je biografsku knjigu Mojih devet života".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo slikar Miloš Šobajić

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2021

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica kovida 19 u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu, u 76. godini, javlja RTS...Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, od kovida-19 oboleo početkom aprila i bio je na lečenju u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović"...Svoja...

Nastavak na Radio 021...

Preminuo slikar Miloš Šobajić

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2021

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.