Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo pesnik Raša Livada

Beograd -- Istaknuti pesnik Raša Livada preminuo je sinoć u Beogradu u 59. godini života, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Raša Livada rođen je u Subotici 1948. godine i autor je tri knjige poezije "Poprskan znojem kazaljki", "Atlantida" i "Karantin". Bio je osnivač književnog drustva "Pismo", a u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada uređivao je i istoimenu biblioteku. Osnivač je i nekoliko časopisa među kojima su "Ruski almanah", Istočnik", "Erazmo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Mezuza" i "Šekspir i komedija".

Bio je predsednik beogradske sekcije Udruženja književnika Srbije i prvi predsednik Odbora za zaštitu umetničkih sloboda, takođe je i jedan od osnivača Srpskog književnog društva.

Autor je antologija "Svetska poezija danas" iz 1981. godine i "Moderno svetsko pesništvo" iz 1983. godine, a preveo je i poeziju Roberta Grejvsa, Huana Ramona Himenesa, Jehude Amihaja i T.S. Eliota.

Za svoj književni i prevodilački rad Raša Livada je dobio Brankovu nagradu, nagradu Milan Rakić, kao i Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.