Preminuo glumac Rade Marković

Izvor: B92, Tanjug, 11.Sep.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo glumac Rade Marković

Beograd -- Poznati pozorišni i filmski glumac Rade Marković umro je u 89. godini u Zaboku, u Hrvatskoj.

Rade Marković, rođen 1921. godine u Beogradu, studirao je Tehnički a potom Filozofski fakultet, ali se posvetio glumi, igrajući najpre u amaterskoj grupi na Kolarcu.

U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je više od decenije i po, često u predstavama sa svojom suprugom Oliverom Marković. Glumio je u blizu stotinu filmova.

Posleratne generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sećaju ga se i kao spikera prvih izdanja "Filmskih novosti", koje su u to vreme bile poseban vid javnog informisanja. Bio je spiker i u mnogim kratkometražnim filmovima.

Marković je režirao dva dokumentarna filma.

Na pozorišnim daskama, gde je ostvario blizu 200 uloga, igrao i posle odlaska u penziju. Na premijeri pozorišnog komada "Zlatno tele" u Narodnom pozorištu Beograd, na osnovu tekstova Iljfa i Petrova, trebalo je da igra 6. oktobra. Taj komad režira njegov sin, poznati filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.

Uloga Seada Kapetanovića u filmu "Valter brani Sarajevo" samo je jedna od sjajnih glumačkih rola po kojima će domaća javnost pamtiti glumca Radeta Markovića.

Pamtimo ga po izuzetnim ulogama, između ostalog i u filmovima poput "Šolaje", za koji je dobio "Zlatnu arenu" za sporednu ulogu na festivalu u Puli. Zatim "Daleko je sunce", "Hasanaginica", "Diverzanti", "Nacionalna klasa", "Variola vera", ali i kao Milana u "Otpisanima".

"Mi nismo anđeli 2. deo", snimljen 2005. godine, poslednji je film u kojem je igrao ovaj doajen srpskog pozorišta i filma.

Rade Marković glumio je i u prvom filmu reditelja Gorčina Stojanovića "Ubistvo sa predumišljajem". Kako Stojanović kaže, ovog glumačkog velikana pamtiće kao majstora karaktera i kao utemeljivača srpskog savremenog glumišta.

Vreme i mesto sahrane naknadno će biti objavljeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.