Preminuo akademik Milorad Raovanović

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 13:42

Preminuo akademik Milorad Raovanović

Preminuo je prof. dr Milorad Radovanović, redovni član SANU i potpredsednik ogranka Akademije u Novom Sadu.
SANU saopštava da je Radovanović bio jedan od najznačajnijih srpskih lingvista koji je dao veliki doprinos u proučavanju sociolingvistike, fazi lingvistike, sintakse i semantike, kao i u oblasti planiranja jezika.

Akademik Milorad Radovanović je rođen 4. septembra 1947. godine u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Diplomirao je 1970. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, magistarirao
dve godine kasnije na Filološkom fakultetu u Beogradu, doktorsku tezu iz oblasti sintakse i semantike odbranio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (1976). Specijalizaciju iz semiotike završio je na Univerzitetu Južne Floride i Letnjem lingvističkom institutu Lingvističkog društva Amerike, Tampa, Florida, 1975.
Bio je redovni profesor opšte lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu od 1986. do 2015. godine, kada se penzionisao. Kao gostujući profesor predavao je na evropskim i američkim univerzitetima i u Japanu i učestvovao je po pozivu na brojnim međunarodnim naučnim konferencijama širom sveta.
Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Pored obavljanja
funkcije potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Radovanović je bio
član i predsednik Odbora SANU za Savremeni srpski jezik u svetlu savremenih lingvističkih teorija.
Bio je član Linguistic Society of America, Societas Linguistica Europaea i Komisije za sociolingvistiku pri Međunarodnom komitetu slavista.
Akademik Radovanović dao je veliki doprinos kao član uredništva Zbornika Matice srpske za filologiju i lingvistiku, Anala Ogranka SANU u Novom Sadu i Linguistics Abstracts (Oxford), ali i u svojstvu predsednika Uređivačkog odbora biblioteke „Studije o Srbima".
Redaktor je „Celokupnih dela Pavla Ivića" i autor sledećih izdanja: „Imenica u funkciji kondenzatora" (Novi Sad 1978), „Sociolingvistika" (Beograd 1979, Novi Sad 1986, 2003), „Spisi iz sintakse i semantike" (Novi Sad 1990), „Spisi iz kontekstualne lingvistike" (Novi Sad 1997), „Planiranje jezika" (Novi Sad 2004), „Stari i novi spisi: Ogledi o jeziku i umu" (Novi Sad 2007), „Uvod u fazi lingvistiku" (Novi Sad 2009), „Fazi lingvistika" (Novi Sad 2015).
Odlazak akademika Milorada Radovanovića veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, kao i za sveukupnu srpsku filologiju, ističe SANU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.