Izvor: RTS, 21.Apr.2022, 12:47

Preminuo Vitomir Mihajlović, jedan od lidera Roma u Srbiji

Jedan od lidera romske zajednice u Srbiji Vitomir Mihajlović preminuo je danas u 64. godini nakon kraće bolesti, saopštila je Alijansa protiv diskriminacije Roma.
Vitomir Mihajlović, prvi i dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji, bio je narodni poslanik u osmom sazivu Skupštine Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata.

Bio je, kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Alijansi, jedan od najzaslužnijih da Romi u Srbiji dobiju status nacionalne manjine.
Rođen je 15. januara 1958. godine, bio je diplomirani inženjer poljoprivrede, profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju.
Mihajlović se aktivno borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja, a sa ciljem unapređenja položaja Roma i Romkinja, navela je Alijansa protiv diskriminacije Roma.
Prema saopštenju Alijanse, Mihajlović je stalno ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.
Bio je neumoran borac za uključivanje romske dece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.
Alijansa protiv diskriminacije Roma izražava duboko žaljenje zbog prerane smrti svog velikog saborca za ravnopravnost Roma i Romkinja u Srbiji.
Poručuje da će nastaviti da čuva sećanje na Mihajlovića kroz dalju borbu protiv diskriminacije i za poštovanje prava i dostojanstva Roma i Romkinja u našoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Vitomir Mihajlović

Izvor: JUGpress.com, 21.Apr.2022

BEOGRAD..Bivši predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović umro je danas u 65. godini, posle kraće bolesti, potvrdila je Alijansa protiv diskriminacije Roma...Mihajlović je bio poslanik u Skupštini Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.