Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Stojan Cerović

Beograd -- Komentator nedeljnika "Vreme", Stojan Cerović, umro je u Parizu posle teške bolesti.

Redakcija nedeljnika "Vreme" saopštila da je umro najbolji srpski komentator, jedan od osnivača "Vremena", koji je bio pouzdan oslonac i glas razuma u teškim vremenima. U saopštenju se navodi da će Cerović svima mnogo nedostajati, a da će datum komemoracije i sahrane biti naknadno saopšten.

Biografija

Stojan Cerović rođen je u Podgorici 1949. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Diplomirao je na grupi za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1973. godine. Magistrirao je Kliničku psihologiju 1985. na Univerzitetu u Beogradu. Radio je kao asistent na niškom Filozofskom fakultetu u periodu od 1974. do 1986. godine.

Od 1986. radio je kao dopisnik Radio Frans internacional iz Beograda. Jedan je od osnivača nedeljnika Vreme 1990. godine. Bio je kolumnista i predsednik Upravnog odbora nedeljnika "Vreme".

Knjiga izabranih tekstova Stojana Cerovića pod naslovom "Bahanalije" objavljena je 1993. u Beogradu. Prevod na švedski pojavio se 1994. godine. Autor je i knjige "Izlazak iz istorije". Cerović je dobio novinarsku stipendiju Najman fondacije na univerzitetu Harvard, gde je proveo akademsku godinu 1993/94. Predavao je na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti, tokom jeseni 1999. Tokom 2000. bio je Senior Fellow na Američkom institutu za mir (USIP) u Vašingtonu. Osim toga, objavljena je i zbirka njegovih tekstova od 1999. do 2000, pod nazivom "Izlazak iz istorije."

Objavljivao je tekstove u mnogim evropskim listovima i časopisima. Dobitnik je domaćih novinarskih nagrada Dušan Bogavac 1991. i Jug Grizelj 1995.

Stojan Cerović bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Centra za antiratnu akciju (1991-1993)

Deo emisije "Peščanik", koji se emituje u petak u 9.30 časova, biće posvećen novinaru Stojanu Ceroviću.

Podsećanje

Stojan Cerović, bio je poznat po svojim komentarima i analizama vremena i društva u kom živi. Bio je čest gost u emisiji Radija B92 "Peščanik". Izdvajamo deo iz emisije s početka prošle godine:

"Ovde postoji ta psihologija izolacije, tako da smo se mi, ustvari, navikli na ono vreme Slobino, da smo negde iznad sveta. Međutim, kada izađeš iz zemlje, onda primetiš da postoji neki spoljni svet. Vidimo mi to u medijima, ali je to kao da je s Marsa, to kao da nema mnogo veze s nama. Moram da uložim veliki napor da stvarno budem zainteresovan, da razumem i da me stvarno zanima šta se događa i da ubedim sebe da me se to tiče, a to košta, na tome mora da se radi, jako."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.