Preminuo Dobrica Erić

Izvor: RTS, 29.Mar.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dobrica Erić

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 83. godini.
Dobrica Erić je rođen 1936. u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca).

Završio je četiri razreda osnovne škole u Vraćevšnici i oprobao sreću – kako je i sam govorio – u mnogim zanatima...
Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležio je življenje na šumadijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i srpskom prostoru.
Bio je lirski zdravičar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu.
Nezaobilazan je u antologijama i udžbenicima.
Pisao je poeziju i prozu, pesme za decu, sarađivao u brojnim listovima i časopisima.
Prvu zbirku pesama je objavio 1959. godine, a do smrti više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica...
Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire.
Napisao je i tekst za jednu od najpoznatijih narodnih pesama "Devojka iz grada", koju je otpevao Miroslav Ilić. 
Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokolenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova nagrada.
Otišao velikan po kojem se naša kultura prepoznaje
Otišao je veliki pesnik čije opus obogatio živote različitim generacijama koje su živele na ovim prostorima, saglasili su se u izjavi za Tanjug dečiji pisac Ljubivoje Ršumović i televizijski voditelj i kompozitor Minja Subota.

Ršumović kaže da je Erić sa pravom imao titulu "Saradnik sunca" koju su nosili svi koji su bili na tragu stvaralaštva Duška Radovića.
"Dobrica je bio jedan od temelja naše kulture iz čije poezije su deca učila najbolje o životu. Bio je pesnik i pripovedač, vrhunski narator i čovek kojeg su školarci obožavali. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu, a naročito za nas njegove prijatelje", rekao je Ršumović.
Minja Subota je sa velikom tugom primio vest da je preminuo pesnik Dobrica Erić.
"Komponovao sam muziku za mnogo njegovih pesama. On je pisao školske himne uz koje su stasavale generacije đaka u Jugoslaviji. Sve svoje stihove je znao napamet i dešavalo se da na školskim priredbama deca traže bis kada bi završio recitovanje svojim pesama. Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje", rekao je Minja Subota.
Telegram saučešća porodici Dobrice Erića uputio je i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.
"Rođeni Milanovčanin, koji je odrastao i život proveo u Beogradu, ostaće upamćen pre svega kao prijatelj, dečiji pesnik, dramski i prozni pisac koji je plenio odmerenošću i dostojanstvom", naveo je Kovačević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo pesnik Dobrica Erić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2019

Dobrica Erić je preminuo danas u Beogradu u 83. godini života, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života, potvrdila je Tanjugu porodica. Bio je jedan od najpopularnijih pesnika za decu i odrasle u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka...Dobrica Erić rođen je u selu Donja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.