Preminuo Aleksandar Tijanić!

Izvor: Kurir, 28.Okt.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Aleksandar Tijanić!

Infarkt uzrok smrti? Telo direktora RTS pronađeno je ispred zgrade "Crvenkapa" u Bulevaru Mihaila Pupina. Hitna pomoć bezuspešno je pokušala reanimaciju. Tijanić se poslednji put u javnosti pojavio u sredu, 23. oktobra

BEOGRAD - Aleksandar Tijanić, direktor Radio-televizije Srbije, preminuo je danas u Beogradu u 64. godini! Tijanićevo telo pronađeno oko 17 časova  ispred zgrade "Crvenkapa" u Bulevaru Mihaila Pupina. Hitna pomoć bezuspešno je pokušala reanimaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na licu mesta. Poziv Hitnoj pomoći upućen je za NN lice.

Nada Macura, portparol Hitne pomoći, rekla je da je uzrok smrti cerebrovaskularnog ili kardiovaskularnog porekla. Inače, poznato je da je Aleksandar Tijanić dugo bolovao od dijabetesa, zbog čega je nedavno bio i na lečenju u Londonu. Njegovi prijatelji govorili su da je posle toga bolje izgledao, a i sam je govorio da se dobro oseća, pa je ovakav ishod sve iznenadio.

Pokušana reanimacija

Portparol Hitne pomoći Nada Macura je rekla da je Tijanić pronađen ispred ulaza u zgradu u Bulevaru Mihaila Pupina, u besvesnom stanju, oko 17.10 minuta, da je ekipa Hitne pomoći pokušala reanimaciju, ali da je bila bezuspešna. Kako je navela, Hitna pomoć je primila poziv nešto posle 17 časova, najpre se nije znalo o kome je reč, budući da je poziv upućen za N.N. lice. Macura u ovom trenutku nije mogla da kaže koji je uzrok smrti.

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu i Prištini. Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru. Tijanić nije završio fakultet. Bio je oženjen, ima ćerku Zaru i sina Stefana.

Tijanić je novinarsku karijeru počeo krajem 1970-ih u Politikinim izdanjima, radeći prvo u Auto Svetu, zatim NIN-u, nakon čega postaje glavni urednik časopisa Intervju. Osnovao je Televiziju Politika i bio njen prvi direktor. Od 1994. godine preuzima mesto direktora BK televizije.Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine. Za generalnog direktora Javnog servisa biran je u dva mandata. Krajem osamdesetih je pisao i za zagrebački "Start" i "Danas", i za splitsku "Nedjeljnu Dalmaciju" gde se istakao kolumnom "En passant" u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim.

zoomĆerka Zara

Objavljivao je političke kolumne i ljubljanskoj "Mladini", sarajevskom "Oslobođenju". 1991. godine se vratio u Beograd gde uređuje "Sportski žurnal". 1997. je pokrenuo dnevni list "Građanin", koji je ubrzo nestao. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku "Evropljanin" Slavka Ćuruvije. Radio je kao voditelj kultne JUTEL-ove emisije "Umijeće življenja", bio je prvi direktor i osnivač TV Politike, prvi direktor BK televizije i generalni direktor Radio-televizije Srbije.

Bio je ministar informisanja u Marjanovićevoj vladi od 1994-1996. 2004. godine vlada Vojislava Koštunice ga je imenovala za generalnog direktora RTS. Jedno od poslednjih pojavljivanja u javnosti, bilo je sreda 23. oktobar, kada je učestovao u javnoj raspravi o elektronskim medijima.

Biografija

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici na Kosovu, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Prištini. Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, prvo zaposlenje dobio je u dokumentaciji nedeljnika NIN, a prvi novinarski tekst objavio je 1976. godine.

U toku novinarske karijere objavio je seriju autorskih tekstova u više listova i časopisa i bio je urednik u skoro svim izdanjima kuće "Politika" (NIN-ovog dodatka o automobilizmu - Auto svet, NIN, Intervju, Sportski žurnal). Bio je kolumnista u više listova, uključujući i one sa prostora bivše Jugoslavije. Pisao je za splitsku Slobodnu Dalmaciju, zagrebački Start, sarajevsko Oslobođenje i ljubljansku Mladinu. Bio je voditelj emisija "Tri plus tri" na RTV Beograd i "Umijeće življenja" na TV Sarajevo.

Od septembra 1993. godinu dana bio je urednik u RTV Politika, a jedno vreme i direktor te kuće. Sa te funkcije je ubrzo smenjen i otpušten sa posla kada je u sukobu između dve struje u Politici pobedio tadašnji predsednik kompanije "Politika" Živorad Minović. Tri meseca je bio bez posla, a onda se zaposlio u BK televiziji. U junu 1996. postavljen je za ministra za informisanje u vladi Mirka Marjanovića, i nakon pet meseci je podneo ostavku. Nakon toga se ponovo vratio novinarstvu i u februaru naredne godine osnovao dnevni list Građanin, koji se par meseci održao na tržištu.

Kada je list krajem oktobra 1997. zbog finansijskih teškoća prestao da izlazi, novinarsku karijeru je nastavio u Dnevnom telegrafu i nedeljniku Evropljanin. Posle gašenja tih listova, postao je kolumnista banjalučkih Nezavisnih novina. U matičnu kuću "Politika" vratio se sa dolaskom demokratskih vlasti sredinom oktobra 2000, kada je postavljen za vršioca dužnosti direktora te medijske kuće, ali se većina zaposlenih usprotivila, i on je dan kasnije podneo ostavku na tu funkciju.

Od januara 2001. bio je savetnik za medije predsednika SRJ Vojislava Koštunice. U martu 2004. postavljen je za direktora RTS-a, a kada je ovo preduzeće transformisano u javni servis, Tijanić je 3. jula 2006. imenovan za generalnog direktora Radiodifuzne ustanove RTS. Ponovo je na mesto generalnog direktora RTS izabran 30. juna 2010. godine.

Najpoznatije izjave Aleksandra Tijanića

- Svaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe.

- Kad već tvrde da sam teško bolestan, neka vide da sam na samrti zdraviji nego za života, rekao je Tijanić u intervjuu Nedeljniku i naglasio da je namerno obukao crnu majicu kao deo autoožaljivanja.

- Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci. Nije slučajnost. To je nečiji politički projekat da se sve u Srbiji svede na večne neproduktivne sukobe i iskonski rat našeg Šojića i njihovog sultana Sulejmana.

- Dajte mi papir i olovku, i jebaću vam mater, rekao je kad je došao u NIN

- Srbiji ne treba jak, stabilan i uticajan Javni servis. Srbiji koja sebi želi dobro Javni servis je neophodan.

- Moj karakter koji voli borbu pobedio je moju inteligenciju.

- Fotelja novom direktoru RTS biće električna stolica.

- Grđi posao od direktora Javnog servisa ne znam da li postoji u Srbiji.

- Za bavljenje novinarstvom danas nije potrebna pismenost, samo mobilni i krvožednost.

- Skromno je moje novinarsko umeće da u sedam dana istovremeno polemišem s aktuelnim i počasnim predsednicima nekad velike i važne stranke. Pa ipak, ne vuci me previše za pero. Možda ćeš se prijatno iznenaditi.

- Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka.

- Nije problem patriotizam, već njegov najcrnji derivat za 21. vek, a to je nacionalizam. To je uvek formula. Sve što se ne uklapa u formulu, nije naše. Sve što nije naše, tuđe je. A tuđe mrzimo ili ga se bojimo. Patriotizam, u našoj jednačini, uvek je uterivanje u tor, jednačenje prema najgorima, horsko blejanje, lavež šarplaninaca i batina čuvara. Pravi patriotizam ujedinjuje oko ciljeva koji unapređuju naciju i ne teraju je u pogibiju već u spas. Inače, svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek.

- Šta su današnja deca? Neodoljivi monstrumi, koji s dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku.

Saučešće Aleksandra Vučića

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, povodom iznenadne smrti direktora Radio- televizije Srbije Aleksandra Tijanića, uputio je izraze najdubljeg saučešća u svoje ime i u ime Srpske napredne stranke.

zoom

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Preminuo-Aleksandar-Tijanic

Izvor: medio.rs, 28.Okt.2013

Telo direktora RTS pronađeno je ispred zgrade "Crvenkapa" u Bulevaru Mihaila Pupina.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.