Izvor: RTS, 27.Jul.2021, 19:36

Preminula profesorka Nada Milošević Đorđević

U Beogradu je u 87. godini preminula dr Nada Milošević Đorđević, redovna članica Odeljenja jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), saopštila je Akademija nauka.
Nada Milošević Đorđević jedna je od najuglednijih savremenih srpskih folklorista u svetu i istaknuti proučavalac srpske narodne književnosti.

Život Nade Milošević Đorđević je u velikoj meri bio vezan za Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojem je diplomirala, magistrirala i doktorirala, a potom i radila kao redovna profesorka na Katedri za srpsku književnost, sve do odlaska u penziju.
Bila je gostujući profesor na mnogim stranim univerzitetima i autorka velikog broja radova i knjiga iz oblasti narodne književnosti.
Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2003. godine, a za redovnog 2012. godine.
Kao predsednik Odbora za narodnu književnost SANU organizovala je naučni skup o Vuku Karadžiću.
Bila je članica više stručnih udruženja, među kojima su: Odeljenje za književnost i jezik Matice srpske, Evropsko društvo kulture (SEC), Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Folklore Fellows pri Finskoj akademiji nauka, Međunarodno društvo za proučavanje narodne proze (International Society for Folk Narrative Research), Udruženje književnika Srbije, a poseban doprinos dala je radu Vukove zadužbine.
Bila je jedan od osnivača i upravnik Međunarodnog slavističkog centra Srbije.
Pored toga bila je član uređivačkih odbora za izradu "Srpske enciklopedije", edicije "Studije o Srbima", "Priloga za književnost, istoriju i folklor", "Anala Filološkog fakulteta" i "Oral tradition", te urednica "Danice" i Biblioteke "Vukov sabor".
Dobitnica je više nagrada, među kojima su: Vukova Povelja za istraživanje nacionalne kulture i pedagoške baštine, Povelja počasnog člana Slavističkog društva Srbije, Povelja za životno delo "Mile Nedeljković", Nagrada "Mladen Leskovac" Matice srpske, Nagrada "Zlatna srpska književnost" za izuzetan doprinos izučavanju književne srpske nauke – Fonda Aleksandra Arnautovića i druge.
Velika želja joj je bila da završi četvoroknjižje o članicama Srpske akademije nauka i umetnosti od njenog osnivanja do danas. Nažalost, umrla je pre nego što je uspela da vidi prvi tom koji upravo izlazi iz štampe, ističe SANU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminula akademik Nada Milošević Đorđević

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2021

BEOGRAD - U Beogradu je u 87. godini preminula akademik Nada Milošević Đorđević koja je bila jedan od najuglednijih savremenih srpskih folklorista u svijetu i istaknuti proučavalac srpske narodne književnosti, saopštila je Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Preminula akademkinja Nada Milošević Đorđević

Izvor: Danas, 28.Jul.2021, 18:32

Prof. dr Nada Milošević Đorđević, redovna članica Odeljenja jezika i književnosti SANU, preminula je 27. jula u Beogradu, u 87. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.