Preminula Olga Jančić

Izvor: RTS, 26.Okt.2012, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Olga Jančić

U Beogradu u 84. godini preminula Olga Jančić, jedna od najpoznatijih srpskih vajarki.

Srpska vajarka Olga Jančić preminula je u Beogradu u 84. godini, saopštila je porodica ove međunarodne afirmisane umetnice.

Rođena je 1. februara 1929. godine. Od sredine prošlog veka davala je puni doprinos onome što je u kritici nazvano savremenost u likovnim umetnostima.

Na samom početku stvaralaštva njena skulptorska umetnost postavljena je na stabilnim osnovama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predklasične i klasične evropske umetnosti, kao i na postulatima visokog modernizma.

Jančićeva je, kako ocenjuju poznavaoci, izgradila autentični plastički svet jedinstven u srpskom i jugoslovenskom vajarstvu.

Bilo da se izražavala u punoj, voluminoznoj formi ili u reljefima, ona je istraživala elementarnu suštinu ikoničke predstave ostavljajući posmatračima dovoljno prostora da njene radove upotpune sopstvenom percepcijom i imaginacijom.

Dva su materijala u kojima je stvarala: kamen, mermer i bronza. U oba slučaja trag i potez njene ruke, bilo da kleše ili da oblikuje gipsanu masu, vodili su istom cilju - izazivanju mentalnih i vizuelnih senzacija koje pokreću i zadovoljavaju estetske potrebe gledalaca.

Vreme i mesto sahrane Olge Jančić biće saopšteni naknadno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.