Preminula Biljana Kovačević Vučo

Izvor: Blic, 20.Apr.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Biljana Kovačević Vučo

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Biljana Kovačević - Vučo preminula je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Biljana Kovačević - Vučo rođena je 1952. godine u Beogradu. Školovala se u Skoplju i Beogradu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1977. i položila pravosudni ispit.

Od 1978. deset godina je radila u Privrednom sudu u Beogradu, a potom u Vrhovnom sudu gde je obavljala funkciju višeg savetnika (1988-1996). Paralelno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je volontirala u Centru za antiratnu akciju i na SOS telefonu.

Jedan je od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u kome je, jedno vreme, bila generalni sekretar.

Bila je predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, koji je osnovan 1997. kao "stručno, dobrovoljno nevladino udruženje građana okupljenih radi zaštite i unapređenja ljudskih prava prema opšteprihvaćenim civilizacijskim standardima, međunarodnim konvencijama i domaćim pravom".

Radila je na predlogu Zakona o amnestiji i autorka je više desetina stručnih publikacija i članaka iz oblasti zaštite ljudskih prava. Bila je član reformista Ante Markovića, a kasnije Građanskog saveza Srbije, koji je napustila 1996. kada je došlo do rascepa u stranci.

Od aprila 2007. bila je član Političkog saveta Liberalno-demokratske partije (LDP), čiji je predsednik Vesna Pešić. Govorila je engleski jezik. Ima sinove Novaka i Srđana.

Saučešće ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu uputila je danas saučešće porodici, saradnicima i prijateljima jedne od najistaknutijih boraca za zaštitu ljudskih prava u Srbiji Biljane Kovačević Vučo, predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava.

Biljana Kovačević Vučo bila je dugogodišnji prijatelj Ambasade SAD i saradnik na velikom broju projekata.

"Njeni saveti, analize i predana, istinska i principijelna posvećenost ljudskim pravima, demokratizaciji i reformi društva pomogli su generacijama američkih diplomata na službi u Beogradu i regionu, da pravilno razumeju burna dešavanja na ovim prostorima tokom devedesetih godina, kao i njihove današnje konsekvence", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ambasade SAD se podseća da se Biljana Kovačević Vučo, beskompromisno stavila na čelo brojne grupe aktivista koji su se zalagali za poštovanje i odbranu ljudskih prava, reformu pravosuđa, razotkrivanje ratnih

zločina, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kovačević: Vučo će nedostajati društvenom životu Srbije

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević izjavio je da će društvenom životu Srbije nedostajati borac za ljudska prava kao što je bila Biljana Kovačević Vučo.

Živorad Kovačević je u izjavi Tanjugu podsetio da je Vučo-Kovačević bila "izuzetan znalac u oblasti ljudskih prava i da je bila inicijator i osnivač vrlo ugledne i aktivne organizacije YUCOM".

"Biljana Kovačević Vučo nikada se nije ustručavala da kaže svoju reč na principijelnoj osnovi i nije prezala od kritika koje su joj upućivane. Ona je svoju misiju vrlo časno i odgovorno obavljala", rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

NUNS: Civilno društvo ostaje bez važne podrške

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je izrazilo najdublje žaljenje povodom prerane smrti predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava Biljane Kovačević - Vučo.

Neiscrpna energija, veliko znanje i neverovatna upornost kojom je Kovačević - Vučo branila svoja demokratska uverenja i prava drugih obezbedili su joj značajno mesto u novijoj srpskoj istoriji, navodi se u saopštenju.

Njenim odlaskom, ocenio je NUNS, civilno društvo i Srbija u celini ostaju bez važne podrške i pomoći u izgradnji moderne države i društva.

Novinari Srbije, a posebno NUNS čiji je bila prijatelj, "duguju joj veliku zahvalnost zato što je, zastupajući našeg kolegu Željka Bodrožića pred Komitetom UN za ljudska prava, uspela da pomeri granice pravde i prava za novinare Srbije i uključi Srbiju u međunarodni pravni poredak".

LDP: Veliki gubitak

Liberalno demokratska partija i demokratska i reformska Srbija doživeli su veliki gubitak odlaskom Biljane Kovačević Vučo, koja je danas preminula, saopštila je LDP.

"Biljana je bila članica Političkog saveta stranke i jedna od hrabrih žena Srbije koje su više od 20 godina vodile veliku i često neshvaćenu borbu za demokratizaciju našeg društva", kaže se u saopštenju.

U trenucima kada je LDP stvaran i tokom prvih pet godina rada stranke Biljana Kovačević Vučo je, kako se navodi u saopštenju, bila posvećeni prijatelj, mudri savetnik i veliki oslonac LDP.

"Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića, istraživanje političke pozadine ubistva, odbrana svih koje je antireformska vlast proganjala, ne bi bili mogući bez hrabrosti, znanja i požrtvovanosti Biljane Kovačević Vučo", stoji u saopštenju.

SDU: Borac za pravdu

Socijaldemokratska unija saopštila je da je Biljana Kovačević-Vučo bila hrabra osoba na koju se uvek moglo računati da će braniti načela i principe pravde i istinoljubivosti, koji su ugroženi u Srbiji.

"Bila je borac protiv rata i nesebično je, praktično bez ikakve materijalne nadoknade, branila svakog obespravljenog čoveka", saopštila je SDU.

"Ništa materijalno nije stekla u životu, a proganjali su je tabloidi koji su veličali ratne zločine i ratni profiteri, koji su se obogatili na krvi svoga naroda", stoji u

saopštenju.

Saučešće Ministarstva za ljudska prava

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uputilo je danas saučešće porodici,

kolegama i prijateljima Biljane Kovačević-Vučo.

U saopštenju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava se navodi da će Kovačević-Vučo pamtiti kao istaknutog i hrabrog borca za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Srbiji i regionu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.