Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelević: Zaključci tek iduće sedmice

Beograd -- Nezavisna komisija objaviće rezultate istrage o pogibiji dvojice gardista tek sledeće nedelje.

Sa druge strane, vojni istražni organi čekaju da Nezavisna komisija završi rad, pa da onda predstave javnosti svoje nalaze. Predsednik Vojnog suda, Đorđe Trifunović, kaže za B92 da su nakon prve konferencije za novinare mediji laički izvukli zaključak da je vojnik Dražen Milovanović ubio Dragana Jakovljevića i naglašava da to vojska nikada nije tvrdila.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predsednik Vojnog suda u Beogradu, Đođe Trifunović, kaže da je Vojska na prvoj konfenciji za novinare iznela samo podatak da su meci izvađeni iz tela oba vojnika ispaljeni iz puške Dražena Milovanovića i da Milovanović ima jednu ranu iz prislona, a da su mediji sami izvukli dalje zaključke: "Na pitanje novinara da li to znači da je Milovanović izvršio samoubistvo istražni sudija je tada decidnorekao da to ne zna i da ne može komentarisati. Iz takvog iskaza sudije, laička javnost je u medijima izvela pogrešan zaključak".

Inače, prema nezavaničnim informacijama koje su se poslednjih dana mogle čuti iz vojnih izvora, istraga Vojske navodno je pokazala da je vojnik Dragan Jakovljević iz Milovanovićeve puške pucao u Milovanovića, a zatim u sebe. Predsednik Vojnog suda , Đorđe Trifunović, kaže da će sve biti jasno kada se objavi izvešataj, ali navodi da se ne može govoriti o učešću trećeg lica: "Već je izašlo u javnost izjava sudije koja nije data po mom odobrenju, da postoji treće lice, ja toj izjavi nemam šta da dodam bitno, ali sud je prilikom vođenja istrage razmatrao sve moguće, i teoretske osnove, razmotrene su sve varijante, i prisustvo trećeg lica, i samoubistva i ubistva i treće lice izvana i treće lice unutra. Za sva ta pitanja postoje odgovori".

Trifunović je ponovio da će vojni organi svoj izveštaj objaviti kada Nezavisna komisija bude završila istragu, jer ne žele da utiču na njen rad. Predsednk Nezavisne komisije, Božo Prelević, ranije je rekao da se izveštaji Vojske i Komisije bitno razlikuju. On kaže da će zbog komplikovanosti postupka i obimnog materijala izveštaj komisije biti završen najverovatnije u subotu: "Mi ćemo svoje zaključke dati VSO-u. Nekorektno bi bilo da VSO iz novina čita nalaze komisije i zato vam ne mogu reći ništa od onog što je usmeno saopšteno u petak, na sednici komisije".

Prema nezvaničnim informacijma, nalazi Nezavisne komisije u najvećoj meri ukazuju na to da je u topčiderskoj tragediji učestvovalo i treće lice. Prelević navodi da se zalaže za to da se nakon sednice Vrhovnog saveta odbrane održi konferencija za novinare na kojoj će biti prezentovani svi nalazi.

Ni vojno-istražni organi još nisu saopštili svoje nalaze, ali je vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić nagovestio da se oni neće bitno razlikovati od prvobitne teze da u ubistvo dvojice gardista u Topčideru nije umešana treća osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.