Izvor: B92, 19.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelević: Nigde u svetu se ne puštaju na slobodu optuženi za ubistvo

Beograd -- Predsednik Krivičnog veća Vrhovnog suda Srbije, sudija Janko Lazarević, izjavio je u subotu za Radio B92 da je odluka o puštanju na slobodu Dobrosava Gavrića i Milana Djuričića, optuženih za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, zasnovana na izmenama Zakona o krivičnom postupku. Lazarević objasnio da je po starom zakonu, prema licima kojima je zaprećeno kaznom do 40 godina zatvora, bilo obavezno zadržavanje u pritvoru do okončanja postupka, ali da novi zakon takvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogućnost ne propisuje. "U ovom konkretnom slučaju, sada, nakon stupanja na snagu novog zakonika o krivičnom postupku od 29. marta 2002. godine, tamo je propisano da će se pritvor ukinuti, kao u ovom konkretnom slučaju, bez obzira da li se radi o obaveznom određivanju pritvora u smislu odredbe člana 142 zakonika o krivičnom postupku. Prema tome, apsolutno je odluka Vrhovnog suda zakonita, i taj stav je sednica Krivičnog odeljenja zauzela apsolutnom većinom glasova, dakle, skoro jednoglasno, samo jedan glas je bio protiv", rekao je Lazarević.

S obzirom na to da su Dobrosav Gavrić i Milan Djurčić optuženi za ubistvo, za dodatno objašnjenje koliko je odluka o puštanju na slobodu u tim slučajevima uobičajena u sudskoj praksi u nedelju smo pitali advokata i bivšeg sudiju Božu Prelevića: "Naravno da nigde u svetu ljudi za koje postoji vrlo osnovana sumnja da to delo jesu uradili ne mogu da se nađu na slobodi, iz prostog razloga što se za takva dela izriču kazne zatvora do 40 godina. Nema nikakve svrhe pustiti nekoga iz pritvora, a zatim imati strašan problem da te ljude ponovo dovedete na suđenje, da biste uopšte mogli da okončate postupak", rekao je Prelević za B92. Podsetimo, u prvostepenoj presudi Dobrosav Gavrić osudjen je na 20, a Milan Đuričić i Dragan Nikolić, koji treba da bude izručen iz austrijskog zatvora, na 15 godina pritvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.