Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekvalifikacija podoficira VS

Beograd -- Zoran Stanković i predstavnici Danske, Švedske i Norveške potpisali sporazum koji će omogućiti prekvalifikaciju 1.000 podoficira.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji u formiranju i radu Centra za obuku podoficira i civila školovanih za specifična vojna zanimanja, nastavak je programa zbrinjavanja viška vojnog kadra, rekao je Stanković. On je naveo da će zemlje Nordijske inicijative za rad Centra obezbediti 3,5 miliona evra, a Srbija 20 miliona dinara. Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da omogući prekvalifikacije do 2010. godine.

"Profili obuke za zanimanja projektovani su prema rezultatima istraživanja potreba Tržišta rada, kao i projekcije budućeg razvoja privrede", rekao je Stanković, kao i da je u okviru dosadašnjeg programa PRIZMA za civilna zanimanja kroz deset kurseva obučeno 837 oficira.

Više od polovine prekvalifikovanih oficira našlo je posao u civilnim službama, rekao je Stanković, kao i da će se smanjivanje broja zaposlenih u sistemu odbrane odvijati "planski, a ne linearno, kao što je to ranije bio slučaj".

"Svesni smo činjenice da oni koji odlaze ne gube samo profesiju, već i posao, i zato ulažemo u njihovu prekvalifikaciju", ukazao je Stanković.

Ambasadori Danske i Švedske, Ruben Madsen i Krister Bringus, i izaslanik odbrane Norveške Terje Hoverštad izjavili su da su zemlje Nordijske inicijative svesne činjenice sa kakvim se problemom suočava Srbija zbog viška kadrova u vojsci.

U rešavanju tog problema biće korisno iskustvo i pomoć zemalja Nordijske inicijative, ocenile su diplomate.

Zajedno sa sporazumom o formiranju Centra za obuku oficira i civilnih lica, potpisan je i ugovor između Danske, kao donatora, i Privredne komore Beograda, koja će biti partner u organizaciji i sprovođenju prekvalifikacije vojnih kadrova.

Više od 4.000 ljudi trebalo bi u toku ove godine da napusti sistem odbrane, za sve njih predviđene su otpremnine, jedan broj tih kadrova biće i prekvalifikovan, a za neke je predviđeno penzionisanje, rečeno je novinarima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.