Preko gromobrana do prsta svete Petke

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko gromobrana do prsta svete Petke

Kako je uhvaćena "bugarska trojka" koja je ukrala ćivot s moštima Svetih vrača Kozme i Damjana vrednim 200.000 evra

U poslednjih nekoliko godina, nažalost, kradu se i mošti svetitelja. Za prstom svete Petke, ukradenim u junu prošle godine iz manastira Petkovica kod Šapca, još se traga. Svakako najpoznatiji slučaj koji je uspešno rešila srpska policija jeste krađa moštiju Svetih vrača Kozme i Damjana u oktobru 2003. godine.

Kako priča Bojan Savić, glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kriminalistički inspektor, troje bugarskih državljana iskoristilo je nepažnju monaha u manastiru Sopoćani i odnelo kovčežić sa moštima Svetih vrača koje su se do 1999. godine nalazile u Zočištu na Kosmetu. Kaluđeri su primetili nestanak relikvije i odmah krenuli u poteru koja je brzom intervencijom policijske uprave Novi Pazar uspešno okončana istog dana. Mošti su pronađene sakrivene ispod jedne stene i vraćene manastiru. Savić ističe da bi njihova vrednost na ilegalnom tržištu u inostranstvu bila oko 200.000 evra.

Izvršioci ovog dela, bugarski državljani, a među njima je i jedna žena, P. P., P. V., i M. M., uhapšeni su i protiv njih je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela teške krađe. P. P. je osuđen na šeset meseci zatvora, P. V. na tri, a M. M. na kaznu zatvora od godinu dana.

Interesantno je, kako objašnjava Bojan Savić, da je grupa od više nepoznatih lica te iste godine iz Crkve Hristovog rođenja u Pirotu ukrala mošti svetog Haralampija. Iako je ovo delo ostalo nerasvetljeno, srpska policija ima indicija da je ovo delo teške krađe počinila ista "bugarska trojka" koja je ukrala mošti svetih Kozme i Damjana.

Prst svete Petke, koji se nalazio u pozlaćenom ćivotu od srebra u manastiru Petkovica kod Šapca, ukraden je tako što su nepoznati počinioci, neopaženo, kroz šumu došli do zadnjeg dela manastira. Pomoću gromobrana su se popeli na kameni sims, na visinu od 4,5 metra, i nasilno otvorili dvokrilni prozor. Sa oltara su neopaženo odneli kutijicu dimenzija 30 sa 40 santimetara u kojoj se nalazio prst ove svetiteljke.

M. Pešić

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.