Izvor: RTS, 30.Jul.2021, 06:03

Preko dana ekonomisti, grafičari, električari, uveče vatrogasci – kako se postaje dobrovoljac

Svakoga dana vatrogasci samo u Beogradu ugase oko petnaestak požara. Vatrogasaca nikad dosta. Ko su ljudi koji danju rade svoje redovne poslove, a noću dežuraju u dobrovoljnim vatrogasnim društvima?
Preko dana ekonomisti, grafičari, električari, avio i automehaničari, uveče – vatrogasci. Kada zagusti, pripadnicima profesionalnih vatrogasnih jedinica prvo priskaču u pomoć volonteri dobrovoljnih vatrogasnih društava.

"Uglavnom dobijamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Centra vatrogasne brigade poziv da izađemo na teren i da pomažemo kolegama iz profesionalnog sastava. Sada u ovom periodu letnjem najviše se radi o pažarima na otvorenom prostoru gde su požari niskog rastinja i smeća po deponijama", objašnjava Dušan Jovanović, komandir dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica" Zemun.
Dežuraju noću, a onima kojima smene na poslu dozvoljavaju rade i danju. Đorđe, iako je medicinski tehničar po struci, već dve godine dobrovoljno vozi vatrogasno vozilo najstarijeg društva "Matica" Zemun.
"Odlučio sam da se bavim ovim mogu reći poslom, doduše volonterskim, iz ljubavi prema ne bih rekao adrenalinu, nego akciji nekoj, pomaganju ljudi, spašavanju imovine, a između ostalog zbog ljubavi prema kamionima i opremi koja se nalazi u vatrogasnoj stanici", navodi Đorđe Jozdić, dobrovoljac dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica" Zemun.
Da biste postali dobrovoljni vatrogasac neopodno je da prođete obuku MUP-a u trajanju od nedelju dana i da položite stručni vatrogasni ispit.
"Do pre nekoliko godina, odnosno donošanja zakonske regulative novembra 2018. godine, ova oblast je u velikom meri bila i zapostavljena i devastirana. Međutim, od tog momenta država i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije staju iza dobrovoljnih vatrogasnih društava i trenutno jesmo u fazi reorganizacije i daljeg razvoja i verujemo da će se taj trend nastaviti", ističe Miloš Milenković, Sektor za vanredne situacije.
Kako bi imali svu neophodnu opremu i uslove za rad na terenu i njima je potrebna pomoć, pa se zato Grad Beograd trudi da im na različite načine pruži podršku.
"Jedan način je da kroz Sektor za vanredne situacije opredeljujemo novac, a on opet kroz savez, Vatrogasni savez Beograda opredeljuju taj novac i na taj način se definišu i ta društva i tačno pozicije gde im je potreban novac i na taj način im pomažemo, ali isto tako kroz različite kampanje, kroz radionice", dodaje Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Voždovac osnovano je 1947. godine i ima 70 članova. Spremni da pomognu i kada je problem vatra, ali i voda.
"Na intervencije izlazimo kad su vanredne situacije kao što su bile poplave 2014. godine, gde smo tri dana učestvovali na crpljenju vode, a posle toga su dva dana naši članovi išli u Krupanj gde su otklanjali posledice tih poplava koje su bile", objašnjava Radiša M. Trnavac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Voždovac.
Beograd ima deset aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Volonteri iz "Matice" Zemun pozivaju sve koji imaju vremena i volje da im pomognu. Jer, kako kažu, nema ništa lepše nego pomoći drugima u nevolji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.