Prekinuto detinjstvo – dečji rad i maloletnički brakovi u Srbiji

Izvor: RTS, 05.Nov.2018, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto detinjstvo – dečji rad i maloletnički brakovi u Srbiji

Srbija bi početkom naredne godine trebalo da dobije Zakon o pravima deteta. Njime će prvi put biti propisano šta se sve smatra ugrožavanjem dečjih prava i ko će i kako za to odgovarati. Najvažnije odredbe odnose se na nasilje nad decom, radnu zloupotrebu i uskraćivanje prava na detinjstvo, rečeno je na sednici Saveta za prava deteta.
Dete koje duže od dva sata radi teške fizičke poslove izloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je najgorim oblicima dečjeg rada, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović.

Naglasila je da najgori oblici dečjeg rada postoje, a da porodica nije ni svesna toga, da se roditelji ponose da je njihovo dete vredno i radno.
"Dešava se da deca ne idu u školu jer su pristigli poljoprivredni poslovi. Roditelji se ponose što je njihovo dete radno, a i deca to ne doživljavaju na način koji nije u skladu sa međunarodnim standardima i u najboljem interesu dece", naglasila je Dejanovićeva pred početak pete sednice Saveta za prava deteta.
Pojašnjava da je u Srbiji indeks prekinutog detinjstva i dalje veoma visok, a jedan od razloga za to su maloletničke trudnoće i maloletnički brakovi.
Najvažnije je, dodaje, da se zemlja suoči sa problemom, a međunarodna ocena iz 2017. godine kaže da je Srbija napravila dobar korak na planu detekcije problema i da je ostvarila "značajan napredak".
"Kada su u pitanju najgori oblici dečjeg rada zajednički radi više službi – policija, centri za socijalni rad, inspekcijske službe", pojasnila je Dejanovićeva.
U susret 20. novembru, Svetskom danu deteta, završen je tekst nacrta Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, gde je u samom tekstu uključeni međunarodni standardi, ali ali i specifičnosti Srbije.
Akcija "Plavo za svako dete" 
Svetski dan deteta obeležava se pod sloganom "Plavo za svako dete" i tog dana u plavoj boji biće osvetljeni pojedini objekti u Beogradu – Palata Albanija, Skupština Srbije, novi most na Adi, fontana na Slaviji.
Ministarstvo građivanarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridori Srbije pridružiće se akciji i osvetliti most "Vrla" na Koridodoru 10 u plavo.
Ministarka Zorana Mihajlović kaže da se razvijenost jedne zemlje meri privredom i ekonomijom, ali i pravima deteta.
Naglasila je da Kooordinaciono telo za rodnu ravnopravnost radi sa Unicefom na projektu borbe protiv nasilja nad decom, posebno kada su u pitanju devojčice, Romi.
"Borimo se protiv ranih brakova, pogotovo u romskim porodicama. U opštoj populaciji broj ranih brakova je 6,5 odsto i pada, ali raste u romskoj populaciji", rekla je Mihajlovićeva.
Savet za prava deteta formiran je 16. maja 2002. godine kao savetodavno telo Vlade Srbije sa zadatkom da inicira i prati sprovođenje mera u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalnih pitanja, a koje se odnose na decu i mlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.