Prekinuta blokada pruge u Lapovu

Izvor: RTS, 13.Nov.2009, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta blokada pruge u Lapovu

Radnici privatizovanog preduzeća "Prvi maj" iz Lapova prekinuli blokadu međunarodne pruge Beograd - Niš. Razlozi blokade su neisplaćene zarade za deset meseci, i neispunjeni uslovi socijalnog programa.

Radnici Građevinsko - industrijskog kombinata "Prvi maj" u Lapovu, prekinuli su blokadu pruge Beograd - Lapovo, na međunarodnom putnom pravcu i, kako su najavili, nastaviće je u ponedeljak.

Zbog današnje blokade pruge u Lapovu, nekoliko međunarodnih i domaćih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vozova moralo je da prekine putovanje.

Železnice Srbije apelovale su na radnike da železnicu ne koriste u rešavanju svojih socijalnih problema.

Iz tog javnog preduzeća podsećaju da je zbog učestalih blokada na tom delu Koridora 10, letos naneta šteta od više desetina miliona dinara.

Kao razlog blokade radnici navode da im nije ispunjeno nijedno obećanje nadležnih institucija, nije pokrenuta proizvodnja, nisu isplaćene zarade za deset meseci, niti su ispunjeni uslovi socijalnog programa.

Zbog neisupnjenja njihovih zahteva, radnici su jutros oko 8 sati blokirali međunarodnu prugu Beograd - Niš u železničkoj stanici u tom mestu.

Predsednik sindikata preduzeća Novica Marković rekao je agenciji Beta da je 130 od 254 radnika GIK-a jutros počelo protest i da su, kako je naveo, "samoinicijativno odlučili da blokiraju prugu".

"Radnici traže isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje proizvodnje i socijalni program", rekao je Marković.

Marković je ranije danas rekao da je ispunjavanje tih zahteva bilo dogovoreno s nadležnim ministarstvima još letos, čime je okončan skoro četvoromesečni štrajk u preduzeću.

"Preduzeću je obećan namenski kredit iz Fonda za razvoj od oko milion evra koliko je potrebno da se ispune zahtevi radnika, ali je prošle nedelje takva podrška otkazana", rekao je Marković.

Radnicima se duguje u proseku osam i po zarada, a doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje plaćeni su do aprila ove godine.

Ovo je četvrti put da su radnici "Prvog maja" blokirali prugu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sutra blokada pruge u Lapovu

Izvor: S media, 12.Nov.2009, 18:55

Zbog visokog vodostaja u Obrenovcu i dalje kritično. Situacija se smiruje u Loznici, Valjevu, Kraljevu i Ubu. Sve službe za vanredne situacije su na terenu, a stanovništvo pogodjeno polavama očekuje pomoć države, saznaje S media portal. ..Načelnik Uprave za vatrogasno - spasilačke jedinice sektora...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.