Pregrejane prognoze za dolazeće leto

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregrejane prognoze za dolazeće leto

Američki meteorolozi već omašivali s prognozom za Balkan, tvrdi meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović

Srpski meteorolozi ne haju mnogo za pregrejane prognoze tipa američkog Ekjuvedera objavljene ovih dana za Balkan (u okviru predviđanja vremena u Evropi). Prema toj prognozi, biće vrelo u balkanskim zemljama, a u Beogradu i Bukureštu očekuju se vrućine koje će premašivati 38 stepeni. Tropski talas bi Balkan zahvatio sredinom jula i potrajao sledećih mesec i po dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Za razliku od Ekjuvedera, naši meteorolozi u RHMZS prognoziraju malo toplije leto od uobičajenih u proteklih desetak godina, ističući da je prošlogodišnje poplavno leto bilo ekstremno u svakom pogledu. S tom prognozom uglavnom se slaže i dr Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju beogradskog Fizičkog fakulteta. „Nešto toplijoj godini u celini mogao bi doprineti pacifički fenomen El Ninjo”, objasnio je on. A Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZS, sezonsku prognozu Ekjuvedera nazvao je vrlo nepouzdanom, podsetivši da su ovi isti američki prognostičari već omašili kada su za prošlu zimu u Srbiji i na Balkanu prognozirali „ledeno doba”.

Američki meteorolozi firme Ekjuveder objasnili su da će predstojeće leto biti u suprotnosti s veoma kišnim prošlogodišnjim. Talasi visokog pritiska uzrokovaće vrućine od Balkana pa sve do Crnog mora gde mogu da se dese i sušni periodi, tvrde u Ekjuvederu. Navode da će Balkan, koji je natopljen vlagom tokom prošlog leta, ublažiti suše, ali će one umanjiti poljoprivredne prinose.

U svojoj prognozi prevruće leto prognoziraju i na većem delu Sredozemlja, od Španije i juga Francuske do Italije. Najavljuju i česte grmljavinske oluje u srednjoj i naročito istočnoj Evropi.

– Većina meteoroloških centara i servisa u svetu, državnih i privatnih izrađuju dugoročne sezonske prognoze. One su sastavni deo istraživačkih napora da se procesi u atmosferi još bolje sagledaju i po mogućnosti predviđaju. Ali, praksa je pokazala da su one vrlo nepouzdane jer nema pouzdane metodologije koja bi s velikom verovatnoćom bila praktično upotrebljiva – komentariše za „Politiku” Todorović.

Todorović navodi primer najsvežije omaške Ekjuvedera koji je prošle jeseni za područje Balkana i Srbije prognozirao jaku zimu, a hladnoće i snega bilo je malo.

– Smatram da će naredno leto biti uobičajeno toplo, u stvari malo toplije od proseka, s nekoliko ekstremno toplih dana, što se dešavalo poslednjih decenija u većini godina.

Naš sagovornik podseća da bi date prognoze trebalo redovno da se verifikuju i ocenjuje stepen njihove uspešnosti, što bi umanjilo širenje nepouzdanih informacija.

A dr Đurđević apostrofira dejstvo fenomena El Ninjo u Pacifiku, gde je izmereno da je voda na površini toplija. Pošto El Ninjo globalno utiče na klimu na planeti (javlja se svakih pet do šest godina) očekuje se da će ovu godinu učiniti u proseku nešto toplijom.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.