Izvor: RTS, 23.Sep.2022, 06:11

Pregovaračice MUP-a otkrivaju kako su okončale talačku krizu na Karaburmi

Danica Mrđa i Marija Kržić, koje su deo tima za pregovare MUP-a, kažu za RTS da su pregovori sa muškarcem koji je na Karaburmi držao taoca u automehaničarskoj radnji bili teški i zahtevni, ali da se taktika pokazala kao dobra, te da je talačka kriza okončana posle dva sata.
Pregovarački tim MUP-a imao je krajem prošle nedelje težak posao na Karaburmi, kada je muškarac držao taoca u automehaničarskoj radnji. Policajci i psiholozi od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2004. godine do danas imali su više od 400 intervencija i sve su bile uspešne.

Psiholog Marija Kržić izjavila je za RTS da su pregovori bili zahtevni i teški. "Talačka kriza plus problem sa psihološkom destabilizacijom paranoidnog tipa", objasnila je Kržićeva.
Glavna koordinatorka u Direkciji policije Danica Mrđa izjavila je za RTS da su suprugu uključili u pregovore zbog načina predaje tog muškarca.
"Već je odlučio da se preda, međutim, nije bio siguran kako i na koji način. Njegov poslednji zahtev bio je da kaže dve rečenice supruzi. Nju smo pripremili za tu ulogu. Sve je ispalo kako treba", objašnjava Mrđa.
Kržićeva navodi da je pregovorala direktno sa muškarcem, te da je dobro reagovao, sudeći prema njegovom ponašanju, te objašnjava da postoje pregovaračke taktike i veštine.
"Donosila sam odluke na osnovu njegovih reakcija i ponašanja, šta možemo i ne možemo da uradimo. Odluke su se pokazale kao dobre, kao i taktika. Rešili smo za dva sata", navodi Kržićeva.
"Najteži pregovori trajali 36 sati" Na pitanje s kim je teže pregovorati – muškarcima ili ženama, glavni koordinator u Direkciji policije Danica Mrđa objašnjava da to ne zavisi od pola, već od bezbednosnog rizika.
"Lakša je situacija kada je reč o suicidu nego teroristički akt ili otmica, poput talačke krize koju smo imali u četvrtak kada imate dve osobe ugrožene", navodi Mrđa.
Kao najteži navodi slučaj od pre neku godinu koji se desio u Kragujevcu kada su pregovori trajali čak 36 sati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.