Pregled štampe (27. 11. 2009.)

Izvor: RTS, 27.Nov.2009, 04:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (27. 11. 2009.)

Novosti: Strane službe kriju Dražu, Politika: Zakovani rejtinzi stranaka, Blic: Svaka stranka ima svog favorita za patrijarha, pišu beogradske dnevne novine

Strane službe kriju Dražu

Konačna slika o načinu i mestu pogubljenja generala Draže Mihailovića biće sklopljena kada dobijemo nove informacije koje smo zatražili od inostranih arhivskih službi, koje treba uskoro da stignu, izjavio je republički javni tužilac Slobodan Radovanović, koji je na čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Državne komisije zadužene za ovu istragu.

"Verujemo da arhivske službe SAD, Velike Britanije i Rusije u svojim arhivama kriju pisane tragove gde je i kako streljan Mihailović. Tražili smo te dokaze i nadamo se da ćemo na osnovu njih doći do Dražinog groba", rekao je Radovanović za Novosti.

Kako je rekao, svi "domaći izvori" su manje-više iscrpljeni. "Nemamo još saznanja ko je bio u streljačkom vodu, nismo uspeli da dođemo do dela spisa sudskog predmeta u kojima je tačno zapisano kada je, ko i na kom mestu izvršio egzekuciju Mihailovića", rekao je republički tužilac.

On je dodao da ga iznenađuje koliko je Mihailovićeva rodbina nezainteresovana da pomogne da se sazna istina o njegovoj smrti, navodeći da se kćerka i unuk Draže Mihailovića nisu odazvali pozivu da daju DNK uzorak.

Radovanović je, takođe, rekao da je izuzetno zadovoljan primenom Zakona o oduzimanju imovine. "Doduše, moja procena je da će primena zakona doživeti 'pik' tokom sledeće godine. Ali, već je pokrenuto više od 300 finansijskih istraga, policija i tužilaštvo rade punom parom, već je zaplenjena imovina u vrednosti većoj od 100 miliona evra."

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izjavio je da je slučaj 14 ekstremnih navijačkih grupa, čiju je zabranu tražio, trenutno u nadležnosti Ustavnog suda.

"Određene su sudije izvestioci koji sada rade po glavnim predmetima. Kada budu zakazane rasprave, braniću na Ustavnom sudu stavove tužilaštva da te navijačke podgrupe treba zabraniti, jer su njihovi članovi počinili niz krivičnih i prekršajnih dela", kazao je Radovanović za "Novosti".

"Da bismo se izborili sa ovim problemom, potrebna je šira društvena akcija", dodao je tužilac.

Prema njegovim rečima, Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama trebalo bi doraditi, pogotovo u ovom segmentu.

Formirana je radna grupa koja će na tome raditi i novi propisi će obezbediti da i klubovi snose odgovornost za ponašanje svojih navijača.

Na konstataciju da mu je zamereno što je najavio pokretanje prekršajnog postupka protiv "Zvezde" i Vladana Lukića, jer je nosio navijački duks, Radovanović je odgovorio da "treba da se zna da će republički javni tužilac reagovati i na takve, za mnoge banalne pojave, jer je to ignorisanje napora države da se poštuje zakon i uvede neki red".

"Kada tako nešto uradi direktor kluba, šta tek treba očekivati od navijača i njihovih vođa", kazao je on.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izjavio je da je za osam meseci primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom zaplenjena imovina vredna više od 100 miliona evra i pokrenuto više od 300 finansijskih istraga.

Radovanović je rekao da je izuzetno zadovoljan primenom tog zakona i da policija i tužilaštvo "rade punom parom".

Zakovani rejtinzi stranaka

Popularnost stranaka u Srbiji, izgleda, jedna je od najstabilnijih činjenica. To pokazuje i istraživanje urađeno tokom prošle nedelje na uzorku od 1.198 ispitanikau koje je „Politika" imala uvid. Demokratska stranka je za jedan procentni poen iznad Srpske napredne stranke, a njih dve imaju skoro četiri puta više birača od „trećeplasirane" Srpske radikalne stranke.

Ako su stranke stabilne, vladajuća koalicija to ne bi bila kada bi se poslušao stav birača. Jer 36 odsto birača misli da G17 plus ne treba da bude u vlasti, dok 31 odsto misli da u njoj ne bi trebalo da bude Socijalistička partija. Čak 51 odsto birača ne odobrava postojeću vladajuću koaliciju, a ona nije po volji ni četvrtini glasača Demokratske stranke, odnosno 45 odsto ljudi koji su na izborima zaokružili Socijalističku partiju.

I ovo istraživanje pokazuje da je nezaposlenost problem broj jedan u Srbiji. To tvrdi 35 odsto birača. Problem broj dva je nizak standard, što je uverenje 16 odsto stanovnika Srbije. Inače, čak dve trećine građana Srbije misli da živi ispod prosečnog standarda. Zato nije neobično da 58 odsto ispitanika misli da u Srbiji nema srednje klase - koja je stabilizator svakog društva.

Svaka stranka ima svog favorita za patrijarha

Političke stranke koriste makar i minimum svog uticaja na Srpsku pravoslavnu crkvu u nastojanju da vide svoje favorite na tronu novog poglavara. Jer malo koja od njih je imuna na mišljenje vladika i gadljiva na političke poene koje dobar odnos sa Crkvom može da im donese. Javna je tajna da je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću naklonjena Demokratska stranka Srbije. Ono što je vladika Filaret za radikale, bio bi to vladika Irinej Bulović za Demokratsku stranku da se jasnije odredio prema Miloševićevom režimu. Zato bi izbor DS ipak bio vladika Irinej niški, iako u toj stranci većina nije preterano zainteresovana za događanja u Crkvi.

Ne libeći se primitivne borbe, političke stranke nedopustivo crkvena pitanja uvlače u Skupštinu. Nedavni incident Tomislava Nikolića oko odavanja počasti preminulom patrijarhu, skandal Gordane Pop Lazić, poslanice SRS, bacanjem cipele u lice predsedavajućoj Skupštine o tome svedoče. Cela predstava u Skupštini odigrana je povodom pisma Sinoda SPC o Statutu Vojvodine, za koje su radikali tvrdili da ga je potpisao vladika bački Irinej, koji je to demantovao. Upotreba imena vladika u političke svrhe nije ništa novo, kažu u SPC.

- Učestalo pominjanje vladike Irineja bačkog u većini medija u kontekstu bliskosti sa vladajućom garniturom jeste pokušaj diskreditacije vladike. Na ovakvo pisanje gleda se kao na hajku koju lansiraju krugovi koji nisu prijateljski raspoloženi ni prema vladici bačkom ni prema SPC - kaže za „Blic" izvor iz Patrijaršije.

Izvor „Blica" tvrdi da vladajuće stranke u Srbiji i krugovi bliski predsedniku Srbije nemaju odnose sa vladikama u SPC na način kako im se to uglavnom spočitava u medijima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.