Izvor: Blic, 01.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetništvo

Preduzetništvo

Svakog dana se na teritoriji Republike Srbije, prema podacima Agencije za registraciju privrednih subjekata, registruje više od 120 malih radnji, koje spadaju u kategoriju malih preduzeća i preduzetnika. Važno je napomenuti da takva preduzeća tj. preduzetnici ne učestvuju značajno u društvenom bruto proizvodu, ali je njihova ekonomska i socijalna funkcija značajna jer imaju moć kreiranja radnih mesta za veliki broj nezaposlenih, koji su neminovna pojava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle restrukturiranja velikih preduzeća, kao i gašenje onih velikih preduzeća koja nisu uspela da se pozicioniraju na tržištu.

Problemi sa kojima se pomenuti preduzetnici susreću su najčešće nedostatak obrtnih sredstava, odnosno sredstava za povećanje obima poslovanja. Takođe, njihovi zahtevi prema bankama podrazumevaju kratku, jednostavnu i efikasnu proceduru za odobravanje takvih kredita, sa smanjenim obimom dokumentacije i obezbeđenjem koje je adekvatno, tj. fleksibilno.

Banke pokušavaju da adekvatnim kreditima izađu u susret preduzetnicima, ali i da, sa druge strane, adekvatnim analizama poslovanja pravilno procene rizik i zaštite svoj interes. Jer, činjenica je da novo preduzetništvo, bez tržišnog iskustva i stabilne pozicije, nosi povećani rizik, ali je takođe i činjenica da će dobar deo takvih preduzetnika kontinuirano razvijati svoje poslovanje, stablizovati ga u potpunosti i postati uspešan i odgovoran klijent banke.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.