Preduzeća javna, podaci tajni

Izvor: BKTV News, 13.Dec.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeća javna, podaci tajni

Iako je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja jedan od najbolje rangiranih u Evropi, u praksi je slabo primenjiv. Na zahtev portala “Pištaljka” da im pošalju podatke o svom poslovanju, od 20 javnih preduzeća, odgovorilo je samo osam. Javna je tajna i da su rukovodeća mesta u javnim preduzećima uglavnom deo partijskog plena.

Srpski Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja jedan je od najbolje rangiranih u Evropi, ali je u praksi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je slabo primenjiv. Portal Pištaljka pokušao je da napravi analizu finansijskog poslovanja 20 javnih preduzeća. Na njihov zahtev za slobodan pristup informacijama, odgovorilo je njih osam.
Među onima koji i dalje ćute o svom poslovanju, iako ih Zakon o javnim preduzećima obavezuje da ono mora biti javno, našli su se ponovo “Srbijagas”, “Telekom Srbija”, Železnice Srbije, Aerodrom “Nikola Tesla”.
Vladimir Radomirović iz portala Pištaljka napominje da su i druga organizacije imale probleme da dobiju informacije od tih preduzeća, pogotovo od Srbijagasa, Železnica i Telekoma.
“Ta preduzeća neretko plaćaju velike kazne po žalbama poverenika, do 200.000 dinara, ali nažalost to sve ide iz budžeta. Kazne ne plaća odgovorno lice u preduzeću”, kaže Radomirović.
Pitanje javnosti rada javnih preduzeća, za upućene je samo deo problema, koji nije manji ni kada je poslovanje transparentno.
Jadranka Jeličić iz Fondacija za otvoreno društvo kaže da ta organizacija dobija informacije na osnovu kojih se jasno vidi da ta preduzeća u svom poslovanju krše sve zakone, napominjući da ceo sistem koji bi trebao da sankcioniše rad tih organa ostaje neaktivan.
Javna je tajna i da su rukovodeća mesta u javnim preduzećima uglavnom deo partijskog plena. Ministarstvo privrede priprema zakon koji bi trebalo da uredi tu oblast. Ne spore da će partije i dalje imati uticaja, ali tvrde da će, i pored stranačke knjižice, znanje i odgovornost biti presudni.
Novi Zakon o javnim preduzećima zahtevaće veće stručno obrazovanje ljudi koji će se kandidovati za upravljanje tim preduzećima, napominje savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Pavlović.
Prema njegovim rečima, više se neće dešavati da čovek koji nema nikakvo iskustvo upravlja javnim preduzećem i tako stvara probleme i dugove koje posle poreski obveznici od para iz budžeta moraju da pokrivaju.
Rešavanje problema u javnim preduzećima biće jedan od prioriteta u sledećoj godini, najavljuju iz Ministarstva privrede. Najpre bi trebalo da se utvrdi čime preduzeća raspolažu i da se reši pitanje profesionalizacije menadžmenata.
Kandidate za direktore ubuduće će proveravati komisija. Prema uredbi koju je Vlada nedavno donela, ocenjivaće se njihovi planovi i programi za unapređenje poslovanja.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.