Izvor: RTS, 15.Feb.2022, 16:34

Predstavnici UNS-a položili venac na grob Dimitrija Davidovića u Smederevu

Na grobu Dimitrija Davidovića u Smederevu na Starom groblju, predstavnici Udruženja novinara Srbije položili su venac u znak sećanja na tvorca Sretenjskog ustava i oca srpskog novinarstva. Udruženje čuva sećanje na Dimitrija Davidovića i kroz godišnju novinarsku nagradu, koja se dodeljuje za uređivanje.
Dimitrije Davidović u našoj istoriji ostaće upamćen kao jedan od najpismenijih ljudi onog vremena, čovek koji je mnogo zadužio, kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ono vreme govorilo, Otečestvo, odnosno srpski narod.

U Ustavu su bila uključena zakonodavstva najrazvijenijih evropskih zemalja. Neke njegove odredbe ukazuju i na Deklaraciju o pravima čoveka i građanina, kao tekovinu Francuske buržoaske revolucije.
Umro je na svom imanju, gde je prvobitno i sahranjen, 6. aprila 1838. godine. Niko nije zabeležio njegovu smrt.
Njegov grob je tek kasnije pronađen, a zemni ostaci su preneti na smederevsko Staro groblje, gde mu je podignuta grobnica, pored Crkve Uspenja presvete Bogorodice iz 15. veka, gde se i sada nalazi.
Na nadgrobnoj ploči, stoji jedva vidljiv epitaf, koji je on sam odredio:"Dimitrije Davidović, sav Srbin".
Ističući važnost obeležavanja dela Dimitrija Davidovića, predsednik UNS-a Živojin Rakočević istakao je da njegovo delo nosi epohu u kojoj su se prelamali bitni događaji, kao i da to pokazuje da i danas, kako je rekao, u savremenom dobu možemo pomerati stvari napred.
UNS nastoji da neguje kulturu sećanja na novinarski rad: kroz obnovu kuće Pere Todorovića u Vodicama, sećanjem na Lazu Kostića i postavljanjem table otetim kolegama Đuri Slavuju i Ranku Pereniću.
U toj kulturi sećanja vrlo je važno da mediji kao nosioci sloboda i različitosti podstiču vlasti da učestvuju u životu, samim tim i da se povede računa o mestu gde počiva Davidović, istakao je Rakočević.
Udruženje, inače, čuva sećanje na Dimitrija Davidovića kroz godišnju nagradu koja nosi naziv ovog važnog čoveka za razvoj srpskog novinarstva.
Nagrada je ustanovljena 1987. godine, a od 2001. dodeljuje se za uređivanje, istakao je predsednik UNS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.