Izvor: B92, 14.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici "Karneksa" ne iskljucuju mogucnost sabotaze

Beograd -- Da li ce poznate "Karneksove" jetrene pastete i nadalje biti dominatne na srpskom trzistu, saznacemo u petak, do kada ce strucnjaci Vojnomedicinske akademije zavrsiti analizu pasteta koje su pre nekoliko dana, navodno bile uzrok trovanju dvoje dece iz jednog obdanista u Pozegi. Predstavnici fabrike "Karneks" iz Vrbasa prilikom obracanja novinarima, u sredu su skoro u potpunosti odbacili mogucnost da je uzrok trovanja, odnosno botulizma - pasteta. Generalni direktor "Karneksa" Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Komnenovic naglasio je da se sterilizacijom proizvoda na 120 stepeni, za 45 minuta u potpunosti sprecava nastanak mikroorganizama.

Podsetimo da je zbog trovanja u Pozegi 9. avgusta zabranjena prodaja "Karneksovih" pasteta u alufolijama od 50 i 75 grama, proizvedenih u julu 2002. Govoreci o bakteriji - CLOSTRIDIUM BOTULINUM - pronadjenoj u krvi dece, koja su, izmedju ostalog jela i "Karneksovu" pastetu, direktor je rekao: "(Botulinus) je bojni otrov koji se najvise u svetu istrazuje u smislu buduce proizvodnje. To je otrov koji masovno ubija - a da li bi mi to uradili?".

Rade Tadic, strucnjak Instituta za higijenu i tehnologiju mesa objasnio je da otrov koji razvija bakterija - botulinum - izaziva ozbiljna oboljenja nervnog sistema i stomacne tegobe. Na nase pitanje, kako je moguce da je tako opasna bakterija dospela u konzervu "Karneksove" pastete, Tadic je odgovorio: "Postoji teoretska pretpostavka da se neka od tih pasteta u toku transporta ostetila, da je doslo do naknadnog zagadjenja te pastete, ali to moze biti pojedinacni uzorak, ni u kom slucaju svi uzorci koji su odneti na ispitivanje".

S obzirom na cinjenicu da je "Karneksova" pasteta najprodavanija na domacem trzistu, zamenik direktora "Karneksa", Dusan Petkovic, nije iskljucio mogucnost sabotaze: "Blagovremeno je stampa bila obavestena i drzavni organi na teritoriji SRJ da se u par navrata na trzistu pojavljivala nasa falsifikovana pasteta, tako da i u ovom slucaju ne iskljucujemo mogucnost da se nesto desilo van teritorije nase fabrike, ne iskljucujemo mogucnost sabotaze". Predstavnici "Karneksa" rekli su da su u okviru fabrike preduzete sve mere u cilju otkrivanja greske u proizvodnji pastete. Oni su naglasili da je "Karneksu" nanesena velika steta. Generalni direktor je najavio da ce fabrika traziti sudsku satisfakciju, ukoliko se utvrdi da su njihovi proizvodi ispravni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.